Milloin on liian kylmä juosta?

Pakkaset eivät suinkaan sinänsä ole este lenkkeilylle, mutta pukeutumiseen kannattaa kiinittää ekstrahuomiota.

Kuuntele kehoasi, kylmällä kelillä treenaaja

Kylmä ilma koettelee hengitysteitä ja keuhkoja: nenän kautta hengitettäessä ilma ehtii yleensä lämmetä ja kostua keuhkoihin, mutta kovilla pakkasilla (noin 10–15 pakkasasteen jälkeen) keuhkoihin pääsee kylmää ja kuivaa ilmaa, joka kuivattaa limakalvoja ja voi saada keuhkoputket supistumaan – etenkin, kun ulkona treenatessa hengästytään ja hengitetään reippaasti suun kautta. Kylmään reagointi on kuitenkin yksilöllistä, joten paras niksi oman pakkasrajan selvittämiseen on kuunnella omaa kehoa ja tunnustella omaa oloa.

Mukauta vauhtia ja kuormittavuutta sään mukaan: juokse 10–15 pakkasastetta kylmemmällä kelillä rauhallisempia ja tarvittaessa lyhyempiä lenkkejä.

Suosi reittejä, joille tuuli osuu mahdollisamman vähän.

Jätä kovilla pakkasilla rankat intervallitreenit sikseen – kylmä keli tee treenistä kuormittavampaa jo itsessään.

Käytä hämärän aikaan kunnollisia heijastimia.

Vinkit pakkaspäivien lenkeille

  • Kerrospukeutuminen on pop: ihoa vasten kosteutta siirtävää materiaalia, väliin lämmittävä kerros (tai pari) ja päällimmäiseksi tuulta pitävä kuorikerros.
  • Nollaa lähempänä välistä voi jättää yhden kerroksen. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että lenkille lähtiessä saakin tuntua hieman vilpoisalta: jos olo on mukavan lämmin jo liikkeelle lähtiessä, päällä on vaatetta liian lämpimästi, ja matkan varrella tulee kehon lämmetessä todennäköisesti tukalan hikiset paikat.
  • Lämmittele pakkaspäivinä erityisen huolellisesti ennen liikkeelle lähtöä.
  • Pakkasella elimistöstä poistuu tavallista enemmän nestettä, joten muista riittävä nesteensaanti. Kylmä ilma kuormittaa elimistöä ja lihaksi muutenkin tavallista enemmän.
  • Pitäydy kovina pakkaspäivinä rauhallisemmissa lenkeissä ja jätä vauhtihurvittelut lämpimämpiin päiviin – tai juoksumatolle.
  • Mene heti lenkin jälkeen lämpimään suihkuun ja pue lämpimästi ylle – ja venyttele vasta sitten.