Näin pääset juoksijan taivaaseen

Oletko kokenut joskus juoksulenkillä runner's highksi kutsutun tilan? Askel tuntuu kevyeltä, eikä kylkeen pistä tai rasitus tunnu. Lue vinkit, joilla juoksijan taivaan saavuttaminen on todennäköisempää.

glad kvinde løber

Jalat ovat jo hapoilla, mutta krampit pysyvät poissa eikä kylkeen pistä. Kun veressä kiertää runsaasti endorfiinia, olo on juostessa niin mainio, että gasellikin jäisi kakkoseksi. Euforinen juoksijan taivas tunnetaan myös nimellä runner's high.

Runner's high on esi-isiltä peräisin

Nälkä on ollut ihmisen kehityksessä tärkeä kannustin, ja tutkijat uskovat, että juoksemisesta syntyvä hyvä olo on kehittynyt eräänlaisena houkuttimena ruuan etsimisen jatkamiselle.

Esi-isiemmekin elimistössä oli nälkäisenä vain vähän kylläisyyshormoni leptiiniä, mutta jatkaa piti, koska jääkaappia ei ollut edes keksitty eikä markettiakaan. Tällöin oli kannustavaa, että juoksemisen jatkaminen palkittiin endorfiinin tapaisella hyvän olon hormonilla, kunnes saalista tai syötävää löytyi.

Näin saavutat juoksijan taivaan

 • Juokse pitkään
  Lyhyellä lenkillä ylämäet eivät ehdi alkaa tuntua helpoilta. Juoksijan taivaaseen pääsy vaatii pitkän lenkin.

 • Kipu palkitaan
  Rankka fyysinen kuntoilu saa aivot erittämään lisää lievästi huumaavia kannabinoideja reaktiona kipuun.

 • Usko mahdollisuuksiisi
  Luja usko auttaa tunnetusti urotekoihin, ja se vaikuttaa myös aivojen välittäjäaineisiin. Ajattele siis, että seuraava lenkki on elämäsi paras. Jo myönteiset odotukset voivat saada aivot erittämään enemmän endorfiinia, mikä taas lisää euforisen olon todennäköisyyttä juoksulenkillä.

 • Treenaa ulkona
  Hyvää oloa antavaa endorfiinia erittyy enemmän ulkona raittiissa ilmassa kuntoillessa.

 • Kuuntele musiikkia
  Vauhdikas mielimusiikki paitsi panee vauhtia jalkoihin, myös kiihdyttää samalla elimistön palautejärjestelmää, jolloin jaksaa juosta pidempään, eikä seinä tule niin helposti vastaan.

 • Nauti aamun taiasta
  Lenkki varhain aamulla tyhjin vatsoin on monille oikotie juoksijan taivaaseen. Eräs selitys on, että rasvakudokset erittävät syömättä nukutun yön jälkeen tavallista vähemmän leptiiniä.

 • Ota kaveri mukaan
  Treenikaveri tekee lenkistä paljon mukavamman. Oxfordin yliopiston kestävyysurheilututkimuksessa todettiin, että yhdessä harjoitelleiden soutajien elimistö eritti enemmän endorfiinia kuin yksin treenanneiden.