Tästä syystä jotkut saavat helposti mustelmia

Sinertävät läiskät ihon alla ovat tuttu ilmiö monelle meistä. Osalle niitä tuntuu syntyvän pienestäkin hipaisusta. Yritämme selvittää, mistä tämä johtuu.

Nainen mustelma polven

Useimmat meistä ovat pöydänkulmaan törmättyään tai pyörällä kaaduttuaan huomanneet, että kipeältä tuntuvaan kohtaan ilmaantuu ihon alle tummanpuhuvia tai sinertävän vihreitä läiskiä.

Tämä johtuu siitä, että törmäys tai isku rikkoo ihon pinnan alla olevia pieniä verisuonia ja saa veren tihkumaan ympäröiviin kudoksiin. Verenpurkauskohdan väri muuttuu vähitellen, kun veren hemoglobiini-proteiinista häviää happi.

Osalle ihmisistä mustelmia syntyy hyvin pienestäkin töytäisystä. Syitä tähän voi olla useita.

1. Olet nainen

Jos olet syntynyt kahden X-kromosomin kanssa, olet saat luultavasti miehiä usemmin sinelmiä joka puolelle kehoasi.

Naisten iho on nimittäin hieman ohuempi kuin miesten, koska se sisältää vähemmän kollageeni-sidekudosproteiinia.

Ero merkitsee sitä, että naisten verisuonet ovat huonommassa suojassa iskuilta kuin miesten ja siksi mustelmaherkkyys on suurempi.

2. Olet tullut vanhemmaksi

Mustelmariski kasvaa sitä mukaa kuin syntymäpäiväkakkuun kertyy enemmän kynttilöitä.

Ihonalaisen rasvan ja sidekudoksen määrä pienenee iän myötä.

Ihminen tulee suojattomammaksi iskuja vastaan, kun ihosta tulee löysempi ja iho liikkuu enemmän suhteessa verisuoniin, mikä voi suurentaa vaurioita.

Verisuonista tulee myös hauraampia ja ne puhkeavat helpommin.

3. Käytät lääkettä

Jotkin lääketyypit voivat pahentaa seurauksia, joita esineisiin törmäilyllä on.

Esimerkiksi verta ohentavat lääkkeet aiheuttavat sen, että verta tihkuu helpommin verisuonista ympäröivään kudoksiin ja ihoon voi tulla sinelmiä.

4. Olet paistatellut paljon auringossa

Aurinko voi tuntua pitkien talvikuukausien jälkeen kauan kaivatulta ystävältä.

Kun se vihdoin mollottaa taivaalla, kannattaa silti varustautua isolla annoksella aurinkovoidetta ja hakeutua välillä varjoon.

Auringonpalvonta ei kasvata vain ihosyöpäriskiä, vaan se altistaa myös sinelmille, sillä se vähentää ihon joustavuutta ja kimmoisuutta.

Tämän vuoksi eniten auringonvalolle alttiina olevat alueet, kuten käsivarret ja sääret saavat helpommin mustelmia iän myötä, kertoi ABC News -sivustolle tohtori Andrew Miller, joka opettaa ihotautioppia Australian kansallisessa yliopistossa.

Mene lääkäriin, jos huolestut

Mustelmat ja mustelmaherkkyys voivat siten johtua useista tekijöistä, mutta jos epäilet omien mustelmiesi olevan oire jostain sairaudesta, ota aikailematta yhteyttä lääkäriin.

Newsletter background