Parhaat ja huonoimmat nukkuma-asennot
Oikeassa asennossa nukkuminen auttaa heräämään virkeämpänä ja ehkäisemään selkävaivoja.
Oikeassa asennossa nukkuminen auttaa heräämään virkeämpänä ja ehkäisemään selkävaivoja.
Hyvät unet tukevat niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia.
Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, ja useimmille sopiva määrä on 7-8 tuntia. Myös nukkuma-asennolla väliä - me kerromme nyt parhaista ja huonoimmista.
Paras nukkuma-asento: selällään
Monille nukkumaanmeno tarkoittaa selälleen oikaisemista, ja selällään nukkuminen voikin vähentää selkäkipuja, närästystä ja jopa ryppyjen muodostumista sekä olla rinnoille miellyttävin nukkuma-asento.
Selällään voi olla helpompi löytää päälle, niskalle ja selkärangalle neutraali asento. Tällöin selkä ei ole yön aikana monella mutkalla eikä näin kuormitu turhaan. Selällään nukkuminen voi myös ehkäistä ryppyjä, kun kasvojen iho ei joudu kurtulle tyynyä vasten. Selällään nukkuminen on myös monille naisille mieluista, kun rinnat saavat paremman tuen eivätkä pääse roikkumaan.
Seuraavaksi paras nukkuma-asento: kyljellään
Kyljellään nukkuminen voi auttaa ehkäisemään selkä- ja niskakipuja, jos selkäranka on suorassa. Se voi kuitenkin lisätä närästystä ja kuorsaamista raskaana olevilla.
Jatkuva kyljellä nukkuminen voi myös aiheuttaa ryppyjä, kun kasvot ovat toistuvasti painautuneena tyynyyn tai patjaan. Rinnat eivät myöskään saa tukea kylkiasennossa.
Jumbosijalla: mahallaan nukkuminen
Kuvittele kurkistavasi vasemman olkasi yli tunnin ajan - tuskin tuntuu mukavalta. Kuvittele sitten, millaiselle koetukselle selkäsi ja niskasi joutuu, kun pääsi on kääntyneenä vasemmalle kahdeksan tuntia vuorokaudessa vuoden ympäri.
Kun selkäranka ei saa olla neutraalissa asennossa yön ajan, seurauksena voi olla niska- ja selkäkipuja. Vatsallaan nukkuminen voi myös näkyä aamulla kasvoilla turvotuksena tai ajan mittaan ryppyinä, kun kasvojen iho on öisin kurtistuneena tyynyä vasten. Vatsalla nukkuminen ei myöskään tarjoa tukea rinnoille.