Tattari taltuttaa kolesterolin

Tattari voi jopa puolittaa kolesterolin imeytymisen elimistöön.

Ilmiön todenneilla yhdysvaltalaistutkijoilla on myös selitys valmiina: Kolesteroli imeytyy suolistoon, mutta tattari sisältää tiettyä proteiinia, joka estää sen imeytymistä suolistossa. Tattarin proteiini voi vähentää kolesterolin imeytymistä jopa 47 prosentilla. Korkeat kolesteroliarvot altistavat tunnetusti sydän- ja verisuonitaudeille.

Lähde: Journal of Agriculture and Food Chemistry

Terveellinen kasvi

Tattari on yksivuotinen kasvi, jonka kirkkaanpunaisiin kukkiin kasvaa tummanruskeita, kolmikulmaisia siemeniä. Tattarinsiemenissä on runsaasti lyseeni-aminohappoa sekä orgaanisesti sitoutunutta kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, piitä ja fluoria. Helposti sulava tattari on gluteenitonta ja sopii siksi myös keliaakikoille.

Tattaria ruokapöytään

Sipulin, smetanan ja mädin kanssa nautittavat paksut tattariblinit ovat tunnettu kevättalven herkku.

Myös muurinpohjalettuihin käytetään usein tattarijauhoa ja tavalliset ohukaiset tai räiskäleet voi tehdä taikinasta, jossa on puolet vehnä- ja puolet tattarijauhoa. Räiskäleistä saa koko aterian, kun täyttää ne mieleisellään täytteellä, vaikkapa pinaatilla ja fetajuustolla.

Saatavana on pikapuurohiutaleita ja luomutattarihiutaleita kolesterolia taltuttavaan aamupuuroon sekä kokonaisia tai rikottuja suurimoita, joita voi käyttää myös riisin tapaan terveellisenä pääruuan lisukkeena.