Lenkkeilevä nainen
© Istock

Kohdunkaulan syöpää vastaan liikkumalla

Tuore tutkimus osoittaa, että lyhytkin viikoittainen kuntoilu voi suojata kohdunkaulan syövältä.

torstai 19. toukokuuta 2016 teksti S. Fox

Säännöllinen liikunta tunnetusti parantaa elämänlaatua ja vähentää riskiä sairastua esimerkiksi diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpäsairauksiin.

Roswell Park -syöpäinstituutti New Yorkissa on vastikään julkaissut tutkimuksen, joka tarjoaa uutta tietoa liikunnan merkityksestä kohdunkaulan syövän ehkäisyssä. Tutkijat havaitsivat, että jo puolen tunnin viikoittainen kuntoilu alensi tutkimukseen osallistuneilla selvästi riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään.

LUE MYÖS: Kohdunrungon syöpä iskee erityisesti vanhempiin naisiin

Puoli tuntia riittää

Tutkijat tarkastelivat erilaisia liikuntamuotoja ja kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä. Tutkimukseen osallistui 128 naista, joilla oli diagnosoitu kohdunkaulan syöpä, sekä 512 naista, jotka todettiin terveiksi syöpäepäilyä tutkittaessa. Kävi ilmi, että täysin liikkumattomat naiset sairastuivat todennäköisemmin kohdunkaulan syöpään.

Vain puolen tunnin viikoittainen kuntoilu pienensi selvästi syövän kehittymisen riskiä. Alle puoli tuntia viikossa liikkuvat naiset sairastuivat jopa kaksi ja puoli kertaa todennäköisemmin kohdunkaulan syöpään.

Vaikka tutkijat tarkastelivat myös muiden elintapojen yhteyttä tutkimustulokseen, kuten tupakointia, alkoholinkäyttöä, painoindeksiä ja kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä tutkittavien suvussa, liikunnan vaikutus syöpädiagnoosin todennäköisyyteen säilyi yhtä merkittävänä.

Lähde: Shape.com 

LUE MYÖS: Näin tunnistat melanooman

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee