Miksi tauti iskee aina juuri loman alkaessa

Vietätkö sinäkin usein loman ensimmäiset päivät sairasvuoteessa? Lue, miksi tauti tuntuu iskevän aina juuri loman alussa, sekä miten sairastelun voi koettaa välttää.

Nainen makaa sairaana sohvalla

Kun kiire hellittää ja stressi­hormonien taso laskee, ehtii paremmin huomata orastavan nuhan.

© iStock

Valmiina lomaan?

Lomaan on enää viikko, mutta sitten ennen olisi selvittävä vielä viimeisistä deadlineista ja tehtävä mieluusti vähän ekstrahommia, jotta pöydällä ei odota mahdoton työvuori töihin palattaessa. Lomasuunnitelmat ovat vielä aivan kesken, sukulaiset odottavat kotomaan eri kolkissa ja ystäviäkin pitäisi nähdä. Samaan aikaan pitäisi keksiä lapsille tekemistä lomapäiviksi. Hetken melken toivoisi, että joku peruisi loman, sillä stressitaso alkaa nousta sietämättömäksi.

Lomanaloitusstressi on tuttu ilmiö monille, ja se voi olla osasyynä siihen, miksi lopulta loman alettua sairastuu.

LUE MYÖS: 8 ruoka-ainetta, jotka vahvistavat immuunipuolustusta

Miksi tauti iskee aina juuri, kun loma alkaa

Sairastuminen johtuu joko elimistön virus- tai bakteeri-infektiosta. Stressi saattaa osaltaan altistaa sairastumiselle, sillä se vaikuttaa elimistön vastustuskykyyn. Jos ennen lomaa on ollut kova kiire saada "pöytä puhtaaksi", puolustuskyky voi olla heikentynyt, jolloin taudit pääsevät tehokkaammin iskemään. Toisaalta stressihormonit auttavat keskittymään työhön kiireen ja paineen alla, ja kun loman alkaessa on vihdoin aikaa, voi stressin hälvettyä huomata, että olo onkin hieman tukkoinen ja väsynyt.

Lue vinkit stressin lievitykseen!