8 vinkkiä lasten maailmasta

Lapset ovat uteliaita ja välittömiä ja osaavat elää hetkessä. Aikuisellekin tekee välillä hyvää poiketa tutuista tavoista, heittää turha häpeä romukoppaan ja ottaa riemumielin lapsista mallia!

Nainen on löytänyt sisäisen lapsensa ja tekee kärrynpyörää.

LASTEN LAILLA – Milloin viimeksi teit kärrynpyörän? Lisää elämään rentoutta lasten tapaan.

© Jakob Helbig

Aikuiset osaavat kyllä istua paikoillaan ja tehdä kuuliaisesti kaiken, mitä heiltä odotetaan.

Lasten luovuutta ja liikettä eivät vielä rajoita ulkopuolelta sanellut säännöt, ja monella aikuisella olisikin lapsilta paljon oppimista. Kokosimme vinkit, joilla elämään saa lapsuudesta tuttua iloa ja rentoutta.

Kokosimme vinkit, joilla elämään saa lapsuudesta tuttua iloa ja rentoutta ja omaan ajatteluun uusia näkökulmia. Kokeile rohkeasti!

Unelmoi isosti

Astronautti, poplaulaja tai jalkapallotähti – tässä perusvastauksia, kun lapsilta tiedustellaan, mikä heistä tulee isona. Iän myötä haaveilu usein jää pessimismin ja yltiörealismin jalkoihin ja moni unelma toteuttamatta, kun rajattomien mahdollisuuksien sijaan alkaa nähdä ympärillään vain esteitä.

Pää alaspäin

Lapset eivät arastele keikauttaa horisonttia ylösalaisin ja roikkua
pää alaspäin puusta. Aikuinen voi kokeilla samaa vaikkapa rauhallisesti
joogassa, jossa monet pää alaspäin tehtävät asanat virkistävät, vauhdittavat verenkiertoa ja parantavat tasapainoa.

Kokeile joogauniversumiamme

Saa jättää

Koska sinä lopetat syömisen: kun olet täynnä vai vasta
kun lautanen on tyhjä? Lapset osaavat yleensä luonnostaan
tunnistaa kylläisyyden ja näin säännöstellä syömisensä sopivaksi.
Tätä on hyvä opetella aikuisenkin, etenkin, jos ähky yllättää usein.

Näytä tunteesi

Lattialla karjuva meritähti on tuttu näky lapsiperheissä. Viha, suru ja esimerkiksi kateus ovat luonnollisia, inhimillisiä tunteita, joita aikuisena kuitenkin helposti häpeää ja pyrkii tukahduttamaan. Aikuisenkin olisi ­terveellistä hyväksyä ja ilmaista koko tunteidensa kirjoa eikä vain padota niitä sisäänsä.

Sylittelyä arkeen

Lapsille on luontevaa kömpiä aikuisen syliin kaivatessaan hellyyttä, turvaa ja lohtua – tai moiskauttaa noin vain pusuja. Fyysinen läheisyys ja kosketus lievittää tutkitusti stressiä ja tekee arjen keskellä hyvää aikuisellekin.

Luovaa liikettä

Lapsille arkinenkin ympäristö on yhtä suurta temppu­rataa, joka suorastaan kutsuu loikkimaan, juoksemaan, kiipeämään ja kurottelemaan. Moinen monipuolinen liikkuminen tekisi todella hyvää myös aikuisen jäykille jäsenille.

Hemmottelua pieninä annoksina

Herkut ja välipalat maistuvat joka iässä. Lapsille kuitenkin riittävät usein pienetkin makupalat siinä missä aikuisen tulee helposti popsittua koko pussi karkkia tai levy suklaata. Karkkihyllyllä kannattaakin valita pakkauksista pienimmät, joilla saa suun makeaksi vähemmillä kaloreilla.

Kysele tyhmiäkin

Lapset kohtaavat uusia asioita ja ilmiöitä lähes päivittäin eivätkä häpeile kysyä suoraan, mistä milloinkin on kyse – saati tyydy helppoihin vastauksiin. Aikuiselle tuttujen asioiden, syiden ja seurausten pohtiminen tuoreesta näkökulmasta voi synnyttää uusia, virkistäviä oivalluksia.

Kunto Plus nro. 09/2023