Loma ­tekee hyvää ­terveydelle

Jos paahdat töitä täysillä viimeiseen asti, voi loman alkaessa olla vaikea rauhoittua, kun mieli käy vielä kovilla kierroksilla. Niin keho kuin aivotkin tarvitsevat kuitenkin palauttavaa ja virkistävää taukoa.

Nainen makoilee aurinkotuolissa hiekkarannalla

Rentouttavaan lomatunnelmaan ei pääse nappia painamalla. Luontoon lähteminen on hyvä tapa rauhoittaa mieltä ja kehoa.

© iStock

Vihdoinkin loma!

Tätä on odotettu koko pitkä talvi ja kylmä kevät, ja nyt edessä on vihdoin monta viikkoa vapaalla. Aikaa nähdä tuttuja, sukulaisia, käydä kesätapahtumissa, grillata ja saunoa... kunhan vain mielikin rauhoittuisi. Työasiat pyörivät sitkeästi ajatuksissa, ja tuntuu, että kotonakin olisi vaikka mitä projekteja, jotka pitäisi hoitaa nyt, kun lopultakin on aikaa. Stressi ei tunnu ­hellittävän millään, vaikka loma on virallisesti ­alkanut. Kokonaisvaltainen vapaalle vaihtaminen olisi kuitenkin tärkeää, sillä sekä keho että mieli tarvitsevat ajoittain kunnon lepotaukoa.

Rentoutuessa elimistön stressihormonit vähenevät, ja niiden ylläpitämä "hälytystila" laukeaa. Aivot ja muu elimistö saavat kaivatun palautumistauon, mikä tuntuu myös olossa ennen pitkää. Muun muassa suorituskyky ja mieliala ­paranevat, mikä auttaa kestämään paremmin arjen haasteita ­loman loputtua.

Kesäloman ja muiden palauttavien taukojen vaikutuksia on selvitetty myös useissa tutkimuksissa. Loma parantaa henkistä hyvinvointia monella ­tapaa: sen on todettu paitsi lievittävän stressiä ja antavan uutta virtaa arkeen, myös parantavan unen laatua. Loman myönteiset vaikutukset voivat kestää töihin palattua kolmesta viikosta jopa ­kolmeen kuukauteen.

Työvaihde pois päältä

Jotta loma aidosti virkistäisi ja auttaisi palautumaan, lomaviikot olisi pyhitettävä vain lomailuun. Muutamakin työsähköposti tai puhelu kollegalle estää tyhjentämästä mieltä työhön liittyvistä ­ajatuksista, jolloin stressihormonitaso ei pääse laskemaan elimistössä.

Jotta loma tuntuisi oikeasti lomalta, kannattaa siihen alkaa valmistautua jo vähitellen viimeisen työviikon aikana. Jos mahdollista, hiljennä työtahtia äläkä aloita enää uusia projekteja. Käytä sen sijaan aikasi siihen, mikä on vielä kesken, jotta ehdit saattaa kaiken tarvittavan rauhassa loppuun ennen lomaa. Kun pöytä on puhdas viimeisenä työpäivänä, lomatunnelmaan on huomattavasti helpompi siirtyä.

3 loman terveysvaikutusta

  1. Stressihormonitaso elimistössä ­laskee, ­kun rauhoitut ja rentoudut.
  2. Aivot saavat tauon levätä ja palautua uusiin suorituksiin.
  3. Suorituskyky ja mieliala paranevat, ­ja jaksat paremmin arkeen palattuasi.