Mitä hikoilu voi paljastaa hyvinvoinnista

Tiesitkö, että hiki ja hikoilu voi viestiä matalasta verensokerista tai jopa mielialasta?

maanantai 1. elokuuta 2016 teksti A. Bruneskjold

Runsas hikoilu voi kertoa yhtä ja toista kunnosta, mutta tiesitkö, että monet terveydentilasta kielivät seikat voivat myös paljastua hikoilusta?

Raskaus

Kuukautiset voivat olla tavallista hikisempää aikaa - mutta niin voi olla myös raskaus. Se vaikuttaa voimakkaasti eri hormonien tuotantoon elimistössä, jolloin hikoilu voi olla tavallista runsaampaa.

Stressi ja jännittyneisyys

Hiki sisältää enimmäkseen vettä ja suolaa, ja se on itsessään yleensä täysin hajutonta. Stressaavissa tilanteissa hien eritykseen aktivoituvat suuret hikirauhaset, joiden eritteessä on mukana proteiineja. Kun ihon bakteerit käyvät hajottamaan niitä, vapautuu ilmoille ikäviä hajuja.

Mieliala

Vuonna 2015 tehtiin tutkimus, jossa 36 naista nuuhki eri miehiä ja näiden hikeä. Miehet olivat tätä ennen katsoneet videoita, jotka herättivät heissä joko pelkoa tai iloa. Naiset olivat yhtä mieltä siitä, että pelästyneet miehet haisivat pahalta ja selvästi erilaiselta kuin ilahtuneet miehet.

Matala verensokeri

Jos kylmä hiki nousee herkästi etenkin selkään tai hiusrajaan, se voi olla merkki matalasta verensokerista. Tällöin kannattaa pikimmiten syödä tai juoda jotain verensokerin tasapainottamiseksi.

Jos yöhikoilu vaivaa, lue vinkit kuivempiin öihin täältä!

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee