Miksi ihmiset reagoivat niin eri tavoin rokotteisiin?

Kärsitkö voimakkaista sivuvaikutuksista koronarokotteen jälkeen mutta ystävälläsi ei ollut niitä lainkaan? Tai päinvastoin. Lääkäri kertoo, miksi ihmisten elimistö reagoi eri tavoin rokotteeseen.

Nainen saa rokotuksen

AU! Pistoskohtaa aristaa, koska rokote aiheuttaa kudoksessa lievän tulehdustilan.

© iStock

Vaikka kaikki saavat saman rokotteen, niin joillakuilla kivistää hetken olkavartta, jotkut kaatuvat vuodepotilaiksi ja joillakuilla rokotus ei aiheuta mitään havaittavia oireita. Syynä on jokaisen yksilöllinen immuunipuolustus.

Kun saa esimerkiksi koronarokotteen, se aktivoi immuunipuolustuksen, joka luulee kohtaavansa koronaviruksen ja aktivoituu tuottamaan vasta-aineita sille. Jos rokotteen jälkeen tulee vaikka päänsärkyä tai kuumetta, ne eivät ole merkkejä lievästä koronataudista vaan siitä, että immuunipuolustus toimii täydellä teholla – ja sehän on hyvä asia. Se, että reaktioiden voimakkuus vaihtelee, johtuu muun muassa ihmisten geneettisistä eroavaisuuksista. Nuoret reagoivat usein rokotuksiin vahvemmin kuin iäkkäät ihmiset, koska myös immuunipuolustus heikkenee iän myötä. Voi siis sanoa, että sivuvaikutukset ovat merkki immuunipuolustuksen toiminnasta. Toisaalta ei kuitenkaan pidä päätellä, että rokote ei tehoaisi, jos siitä ei tule sivuvaikutuksia.

Lähde: Aarhusin yliopistollisen sairaalan tartuntatautien osaston ylilääkäri C. Larsen

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background