Hyvä olo porekylvystä

Porekylvyssä veden paine, kylmän ja kuuman vaihtelut, lempeä keinuttelu ja hierovat vesisuihkut luovat ainutlaatuisen yhteisvaikutuksen.

1. Veri kiertää reippaammin

Veden alla painovoima toimii eri lailla. Se saa tavallisesti jaloissa viipyvän veren liikkumaan nopeammin kohti suuria verisuonia ja sydäntä. Tehon havaitsee parhaiten kylmässä vedessä. Silloin sydän voi pumpata jopa 35 % eli noin 700 ml enemmän verta.

Sydämen rytmi kiihtyy vedessä, jonka lämpötila on sama tai lämpimämpi kuin kehon oma, ja hidastuu kylmässä vedessä. Vilkkaampi verenkierto on hyväksi, sillä kaikkialle kehoon kulkeutuu sen ansiosta enemmän happea. Mitä enemmän happea, sitä enemmän energiaa. Suuttimet voimistavat vaikutusta, jos ne on suunnattu niin, että ne edistävät veren virtausta sydäntä kohti. Joidenkin tutkimusten mukaan verenpaine pysyy vakaana, toisissa taas on havaittu, että systolinen eli yläpaine kohoaa hieman enemmän kylmässä ja lämpimässä kuin kehonlämpöisessä vedessä.

2. Munuaiset poistavat kuonan

Kun veri työntyy jaloista sydämeen ja keuhkoihin, munuaiset alkavat tuottaa enemmän virtsaa. Tällöin kehosta poistuu paljon kuona-aineita. Kylpyläkäynnillä moni virtsaa jopa kuusi kertaa tavallista enemmän.

3. Turvotus laskee

Veden oma paine, jota voimistavat vesisuihkujen vaikutus ihoon ja kudoksiin, toimii lymfakäsittelyn tapaan. Hieronta saa liikkeelle eri puolille kehoa kerääntyneen imunesteen ja edistää sen kulkeutumista imusolmukkeisiin, joissa kuonaaineet, mikrobit ja tarpeeton neste tuhotaan. Näin myös nesteen aiheuttama turvotus laskee. Jos on taipumusta jalkojen turpoamiseen, vesihieronnan jälkeen jalat voivat tuntua kevyemmiltä ja olo rennomalta.

4. Hengitys tehostuu

Vedessä sisään- ja uloshengitys on vaativampaa kuin kuivalla maalla, koska veden vastus kohdistuu myös rintakehään. Näin ollen vedessä hengittäminen käy voimaharjoittelusta hengityslihaksille, jotka joutuvat työskentelemään tavallista lujemmin.

5. Nivelet ja lihakset notkistuvat

Nivelet notkistuvat ja niiden liikkuvuus paranee vedessä, koska niiden ei tarvitse kannatella kehon koko painoa. Lämmin porekylpy vesisuihkuineen pehmittää sekä lihaksia että sidekudosta, jolloin jäykät nivelet vertyvät. Jännityssäryt vähenevät tai voivat kadota kokonaan.

6. Lisää hyvän olon hormoneja

Kun vesi on 37 - 38-asteista, se laukaisee aivolisäkkeessä joukon hormonaalisia muutoksia. Se alkaa erittää mm. CTH-hormonia, joka lisää hyvän olon tunnetta aiheuttavan hydrokortisonin tuotantoa. Myös muita hyvän olon hormoneja erittyy kylpiessä.

7. Energian kulutus kasvaa

Kilpirauhanen erittää tavallista runsaammin tyroksiinia, joka on rasvan palamista edistävä hormoni.

8. Kylmä vesi piristää

Veden virkistävää vaikutusta voi hyödyntää, jos pitää porekylvyn lämmön alhaisena. Esimerkiksi 18-asteisessa vedessä ihon verenkierto alkaa toimia säästöliekillä. Sen sijaan veri virtaa sydämeen ja suuriin verisuoniin rintakehän alueella sekä aivoihin verta kuljettaviin valtimoihin. Seurauksena olo tuntuu valppaammalta ja virkeämmältä. Kun keho taas lämpiää, kehon valtaa suloinen rentouden tunne. Poreammeen ilmakuplilla on samantapainen vaikutus, kun lämpimässä vedessä pulppuaa pieniä kylmiä purkauksia.

9. Lämmin vesi unettaa

Yli 37-asteisen veden vaikutuksesta suuri määrä verta kulkeutuu ihoon ja lihaksiin. Kun lihakset lämpiävät, jännitykset poistuvat ja keho puhdistuu ja pääsee eroon ylimääräisestä nesteestä. Tällöin alkaa väsyttää. Silloin on ihana painaa päänsä tyynyyn ja nukahtaa.