5 huonoa tapaa, jotka ovat jo niin viime vuotta

Nämä eivät ainakaan paranna elämänlaatua.

Nainen juoksulenkillä

Vuodenvaihde on mainio ajankohta asettaa uusia tavoitteita. Monien uudenvuodenlupaukset liittyvät terveellisempiin elämäntapoihin ja painon pudottamiseen - kenties tammikuu alkaa paitsi tipattomana, myös karkkilakolla. Terveys ja elämänlaatu ovat kuitenkin monen tekijän summa, ja kokonaisuus on se, mikä ratkaisee. Jos tapojaan aikoo muuttaa, voi olla hyvä idea kiinnittää huomiota myös seuraaviin asioihin, jotka voivat olla hyvinvoinnille paljon haitallisempia kuin karkkipussi silloin tällöin.

1. Alituinen itsensä kritisointi

Jos uutena vuotena aikoo tehdä yhden lupauksen, se voisi olla itsemollauksen lopettaminen, ja ekstrabonuksena voisi samalla myös luvata kehua itseään enemmän.

2. Punnitus

Painoa pudottaessakaan ei kannata alistua vaa'an valtaan. Vaa'an lukema ei loppujen lopuksi kerro välttämättä juuri mitään siitä, missä kunnossa ja miten terve punnitsija on.

3. Inhokkilajien harrastaminen

Kaikki eivät tykkää juoksusta tai salitreenistä, eikä siinä ole mitään vikaa - miksi tarvitsisikaan. Kaikki liikunta on hyvästä, ja paras laji on se, mistä aidosti pitää. Kun oman lajin löytää, liikunta ei enää tunnu pakkopullalta, vaan treenejä alkaa suorastaan odottaa.

4. Täydellisyyden tavoittelu

Tavoitteellisuudessa ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta alituinen täydellisyyteen pyrkiminen syö helposti henkisiä voimavaroja ja elämäniloa. Kun tekee parhaansa, se kyllä riittää - eikä ihan aina tarvitse jaksaa sitäkään.

5. Kalorien laskeminen

Ihmisen on saatava ravinnosta energiaa joka päivä. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio auttaa takaamaan riittävän energian saannin, eikä kalorien laskemiseen ole tällöin mitään syytä eikä tarvetta.