Lonkankoukistajien kunto ennustaa myöhempää liikkuvuutta

Pidätkö lonkankoukistajasi kunnossa? Jos et, ryhdy toimeen, sillä siitä on huikeasti etua jatkossa!

Nainen tekee lantionnostoa.

LONKANKOUKISTAJATREENI - Lantionnostot ovat helppo tapa edistää lonkankoukistajiensa hyvinvointia.

© Jakob Helbig

Vatsa, peppu, jalat, käsivarret...

Lihastreenissä tulee helposti keskityttyä lihaksiin, joiden kunto näkyy. Jos sen sijaan ajattelisi liikkuvuuttaan, tulisi muistaa myös lonkankoukistajia.

Japanilaisessa 433 ikääntynyttä henkilöä tarkastelleessa tutkimuksessa kartoitettiin fyysisen suorituskyvyn heikkenemisen ennustetta seuraamalla useita eri tekijöitä.

Tutkimuksessa mitattin aluksi muun muassa käsien puristusvoimaa, polvien ja lonkkien liikkuvuutta sekä tasapainoa, lihasvoimaa ja -kestävyyttä sekä liikelaajuutta muun muassa polvien ojennuksella, tuolista nousuilla ilman käsien apua, yhdellä jalalla seisomalla ja liikkeellelähdön sujuvuudella.

Lonkat ennustavat

12 kuukauden jälkeen osallistujilla teetettiin samat testit toistamiseen, sen selvittämiseksi, oliko fyysinen suorituskyky parantunut, heikentynyt vai pysynyt ennallaan. Koehenkilöillä, joiden tulokset olivat jälkimmäisellä kerralla heikompia, lonkankoukistajat olivat merkittävästi heikommat kuin niillä henkilöillä, joiden tulokset olivat pysyneet ennallaan tai parantuneet.

Tutkimuksen päätelmänä oli, että lonkankoukistajia kannattaa voimistaa ja harjoitttaa toimintakykynsä ylläpitämiseksi ikääntyessä. Esimerkiksi käsien puristusvoiman tai tasapainon muutokset eivät enteilleet liikkuvuuden heikkenemistä.

2 HYVÄÄ HARJOITETTA

1. Lantionnostot
Treenaavat peppua, alaselkää ja keskivartalon hallintaa. Kireät lonkankoukistajat voivat johtua heikoista pakaralihaksista. Asetu selällesi polvet koukussa, kädet alaviistossa sivuilla ja nosta lantiota. Pysy hetki. Palaa alas.

2. Simpukka
Asetu kyljellesi kyynärpää alustassa ja pää alempaan käteen nojaten, päällimmäinen käsi vartalon edessä. Vedä polvet hiukan koukkuun. Käännä vartaloa eteen. Pidä jalkaterät yhdessä ja avaa ja sulje reisiä hitaasti. Toista toisella kyljellä.

Lähde: Archives of Gerontology and Geriatrics

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehdessä 3/2022.