Nainen istuu polulla ja pitelee polveaan
© Colourbox

Käy taistoon nivelrikkoa vastaan

Nivelrikosta kärsii jopa puolet yli 40-vuotiaista naisista. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että liikunta voi ehkäistä nivelrikkoa ja helpottaa kipuja.

torstai 15. syyskuuta 2016 teksti G. Palmgren

Liikunta käynnistää ketjureaktion, joka suojelee kehon kaikkia niveliä rustovaurioilta. Kaiken lisäksi suojaava vaikutus ulottuu koko tukielimistöön.

LUE MYÖS: Mistä nivelrikko johtuu?

Näin treeni pitää yllä nivelten terveyttä

Liikelaajuus kasvaa Kun rustopinta alkaa vaurioitua, nivel jäykistyy. Säännöllinen liikunta, jossa niveltä käytetään kivun sallimissa rajoissa, pitää yllä nivelen liikelaajuutta ja voi jopa parantaa nivelen toimintaa.


Kudokset vahvistuvat Myös sairaat nivelet hyötyvät hyvästä lihaskunnosta. Selityksenä on se, että vahvat lihakset nivelen ympärillä aikaansaavat kiinnittymiskohtaansa voimakkaan vedon, joka pakottaa ruston vahvistumaan, jolloin nivelrikko ei etene. Kun niveltä ympäröivät kudokset ovat vahvoja, ne tukevat ja suojaavat sitä. Nivelen oireilleissa sen ympäristön kunnolla on väliä. Heikkous altistaa uusille vaurioille.
Oma keho tulee tutuksi 
Liikuntaharrastus auttaa muodostamaan mielessä kuvan siitä, mihin oma kehto fyysisesti pystyy. Sen ansiosta hahmottaa osittain tiedostamattakin eri ruumiinosien sijainnin ja asennon. Se auttaa hallitsemaan paremmin liikkeitä. Oman kehon tuntemisesta on tutkitusti hyötyä nivelrikkoiselle. On hyvä tiedostaa, mikä sopii ja mikä on liikaa itselle. Oikeilla valinnoilla voi välttää ikävän kivuliaat kokemukset.


Vastustuskyky paranee
On paljon näyttöä siitä, että liikunta tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa. Esimerkiksi valkosolut alkavat tuottaa enemmän interleukiini-10:tä, joka vaimentaa tulehdusta. Tulehdus taas on yksi nivelrikon riskitekijä ja oireiden syy.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee