10 nykyihmiselle turhaa ruumiinosaa

Monet esivanhemmillemme hyödylliset ruumiinosat ja ominaisuudet ovat käyneet uusiin elinolosuhteisiin sopeuduttaessa tarpeettomiksi.

Korva ja paljas yläruumis

Ihmisen elimistä ja ruumiinosista suurin osa on elintärkeitä ja tarkoituksenmukaisia, mutta ihmiskehossa on myös osia, joilla ei ole nykypäivänä oikeastaan mitään virkaa. Listasimme kymmenen melkeinpä joutavaksi käynyttä ruumiinosaa.

Häntäluu

Häntäluu on jäänne esivanhempiemme hännästä. Sen olemassaolosta muistuttaa lähinnä vain mojova kipu silloin, kun tipahdamme takamuksellemme.

Kehon karvoitus

Hiukset auttavat lämmittämään päätä, kulmakarvat estävät hikeä valumasta silmiin ja parta voi tehostaa miehen seksuaalista vetovoimaa. Kehoa peittävillä ihokarvoilla ei kuitenkaan ole enää varsinaista tehtävää, ne ovat vain jäänne nykyihmisen edeltäjien pörheämmästä peitteestä.

Vilkkuluomi

Silmänurkassa nenän vieressä oleva vilkkuluomi on jäänne kolmannesta silmäluomesta, joka on ihmisellä surkastunut pieneksi nypykäksi. Monilla eläimillä vilkkuluomella on edelleen tärkeä tehtävä suojata silmää.

Vomeronasaalielin eli Jacobsonin elin

Vomeronasaalielin surkastuu ihmisellä jo sikiöaikana, mutta eläimillä se auttaa aistimaan muun muassa feromoneja eli kemiallisia signaaleja. Käärmeet puolestaan tunnistavat elimellä ilmasta kielellään keräämiään hajumolekyylejä.

Korvalehden lihakset

Ulkokorvaan kuuluvalla korvalehdellä tarkoitetaan korvan näkyvää ulko-osaa, jossa on myös pienenpieniä lihaksia. Ihmisen korvat eivät enää liiku, vaikka nämä lihakset korvan liikuttamiseksi ovatkin olemassa – ellei ole sattunut erityisesti treenaamaan korvien heiluttelua!

Viisaudenhampaat

Viisaudenhampaat olivat tarpeen esivanhemmillemme kasviravinnon jauhamiseen, mutta näinä päivinä ne voivat olla pienileukaisemmalle nykyihmiselle kivulias riesa. Vaikka viisaudenhampaat puhjettuaan mahtuisivatkin suuhun, niiden puhtaana pitäminen voi olla hankalaa. Nykyihmisellä kuitenkin viisaudenhammas on jo muita poskihampaita pienempi.

Umpilisäke

Umpilisäke on jäänne ajoilta, jolloin esi-isämme elivät kasviravinnolla, jota umpisuolen bakteerit pilkkoivat. Nykyihminen tuntuisi pärjäävän hyvin ilmankin – tätä mieltä ovat varmasti etenkin ne, joilla umpilisäke tulehtuu.

Miesten nännit

Nännit kehittyvät alkiovaiheessa ennen kuin sukupuolten väliset erot muodostuvat, ja siksi myös miehillä on nännit. Ne voivat olla joillekin erogeenistä aluetta, mutta muutoin miehillä ei ole niille mitään käyttöä.

Darwinin kyhmy

Darwinin kyhmy on pieni kyhmy korvalehden yläreunassa. Sen esiintyminen vaihtelee maittain, mutta missään päin maailmaa sillä ei ole ihmiskorvassa mitään erityistä tehtävää.

Karvankohottajalihakset

Karvatuppeen kiinnittyvän karvankohottajalihaksen supistuessa – esimerkiksi vilunväreiden tai tunnekuohun vuoksi – ihokarva nousee pystyy ja iho menee niin sanotusti kananlihalle. Karvaisemmille esivanhemmillemme tästä oli hyötyä, sillä pörhistyneet karvat muodostavat ihoa lämmittävän kerroksen. Nykykarvoituksellamme reaktiosta ei kuitenkaan ole liiemmin hyötyä.