Missä fruktoosi piileksii?

Fruktoosin määrästä eri elintarvikkeissa on vaikea sanoa mitään yleispätevää: yhdessä ketsupissa voi olla paljon fruktoosia ja toisessa ei lainkaan.

Fruktoosi vaanii täälläkin.

Varo näitä

Virvoitusjuomat ja mehut

Virvoitusjuomat sisältävät paljon tavallista sokeria, joka koostuu fruktoosista ja glukoosista. Puolesta litrasta kolajuomaa saa yhtä paljon fruktoosia kuin kolmesta omenasta, mutta ilman hedelmän vitamiineja ja kuituja. Myös mehuihin on yleensä lisätty paljon sokeria.

Tuoremehut ja smoothiet

Tuoremehussa on sama määrä fruktoosia kuin hedelmässä, josta se on tehty – ja koska kuidut on poistettu, tuoremehu eroaa virvoitusjuomista lähinnä siinä, että tuoremehusta saa vitamiineja. Smoothieissa on myös kuitua, joten ne ovat terveellisempiä kuin virvoitusjuomat – mutta hedelmäsokeria smoothieissa ja fruitieissa on paljon.

Makuvedet ja vitamiinivedet

Vitamiini- ja makuvesissä on voitu käyttää fruktoosia makeutusaineena. Tarkista tuoteseloste!

Leivonnaiset, makeiset ja jäätelöt

Valmisleivonnaisissa, makeisissa ja jäätelöissä suositaan fruktoosia, koska se makeuttaa enemmän kuin tavallinen sokeri ja sillä on myös muita etuja, kuten pienempi taipumus muodostaa kiteitä. Makeat eivät ole terveellisiä fruktoosista riippumatta.

Hillot ja marmeladit

”Ei lisättyä sokeria - vain hedelmän oma sokeri” lukee toisinaan etiketissä. Fruktoosin määrä tuotteessa saattaa olla hyvinkin korkea. Lue tuoteseloste!

Myslipatukat

Myslipatukat voivat sisältää kuivattuja hedelmiä, jotka sisältävät runsaasti fruktoosia. Lisäksi niissä suositaan fruktoosia, koska se makeuttaa enemmän kuin tavallinen sokeri.

Einekset

Einekset voivat nekin sisältää fruktoosia. Tarkista tuoteseloste.

Maustekastikkeet

Maustekastikkeissa ja ketsupeissa on voitu käyttää fruktoosia makeutusaineena. Varo etenkin vähärasvaisia versioita, joissa usein on lisäsokeria antamassa makua rasvan puuttuessa. Tarkista tuoteseloste.

Tee dipit itse