Terveellistä naposteltavaa
Kuivatut hedelmät antavat nopeasti energiaa ja ne sisältävät runsaasti kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja.
Kuivatut hedelmät antavat nopeasti energiaa ja ne sisältävät runsaasti kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja.
Ne ovat hyviä ja terveellisiä naposteltavia makeanhimon yllättäessä. Ne ovat terveellinen vaihtoehto makeisille ja sopivat hyvin myslin, aamiaismurojen, puuron tai jogurtin mausteeksi. Niitä voi myös pilkkoa leivonnaisiin ja sämpylätaikinaan.
Nauttimalla kuivattuja hedelmiä välipalaksi voit myös huolehtia, että saat paljon kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja. Seuraavassa on lueteltu tavallisimpien kuivattujen hedelmien energiapitoisuus, energiajakauma, vitamiinipitoisuus ja kuinka suurta osaa aikuisen henkilön päivittäisestä saantisuosituksesta 100 g vastaa.
LUE MYÖS: Kuivatut hedelmät – terveellistä vai ei?
Makeannälkään
Kuivatut hedelmät ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun makeanhimo yllättää etkä halua saada tyhjiä kaloreita ja lisäaineita. Kuivatut hedelmät ovat hyvänmakuisia ja terveellisiä, sillä ne sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja.
Runsaan nestepitoisuutensa vuoksi tuoreet hedelmät eivät säily pitkään vaan ne nahistuvat ja homehtuvat helposti. Kuivattujen hedelmien nestepitoisuus on alhainen, joten niihin home ei pääse helposti pesiytymään. Kuivatut hedelmät voivat säilyä jopa vuosia. Esimerkiksi tuoreessa viikunassa on lähes 80 % vettä, kun kuivatuissa sitä on vain 28 %.
Kuivatut hedelmät maistuvat makeilta, sillä niistä on poistettu neste mutta hedelmien oma hedelmäsokeri eli fruktoosi on tallella. Kuivatuissa hedelmissä on suhteessa enemmän sokeria kuin tuoreissa hedelmissä. Fruktoosi on myös 1,7 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri vaikka sen energiapitoisuus on sama. Fruktoosista saa siis enemmän makeutta samalla kalorimäärällä. Kuivatut hedelmät ovat kuitenkin suhteellisen energiapitoista syötävää. 100 grammaa kuivattuja hedelmiä riittää kattamaan noin 15 % keskikokoisen henkilön päivittäisestä energiatarpeesta.
Hedelmissä ei myöskään ole juurikaan rasvaa - noin 95 % niiden sisältämästä energiasta on peräisin hiilihydraateista. Kuivattujen banaanien suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä ne on usein paahdettu kookosöljyssä, mikä voi nostaa niiden rasvapitoisuuden suunnilleen maksapasteijan tasolle.
Kuivatut hedelmät ovat siinäkin mielessä hyvä vaihtoehto muille makeille herkuille, että toisin kuin makeiset, ne sisältävät täyttävää kuitua ja hiilihydraattia.
Kuitu sekä täyttää että edistää ruuansulatuselimistön terveyttä ja suolen toimintaa. Kuivatuista hedelmistä eniten kuituja sisältävät aprikoosit, joissa on 24 grammaa, viikunat, joissa on 18,5 grammaa, ja luumut, joissa on 16 grammaa kuitua 100 grammassa. Vertailun vuoksi esimerkiksi 100 grammassa eli noin kahdessa viipaleessa ruisleipää on 9,6 grammaa kuitua.
Kuivattuja hedelmiä myydään tavallisissa elintarvikeliikkeissä. Harvinaisempia kuivattuja hedelmiä, kuten papaijaa tai ananasta, voi kuitenkin olla vaikea löytää muualta kuin hyvinvarustetuista herkkumyymälöistä tai etnisistä kaupoista.
Hedelmiä voi kuivata myös itse. Ohjeita löytyy keittokirjojen säilöntäohjeista. Seuraavassa on ohje omenarenkaiden kuivaamiseen: Kuivattavissa omenaviipaleissa ei saa olla tummuneita kohtia. Poista omenien siemenkodat lohkomatta omenia, kuori ja viipaloi omenat noin 4 mm:n renkaiksi. Pane viipaleet veteen, jossa on 40 grammaa suolaa 3,5 litraa vettä kohden. Anna renkaiden liota suolavedessä noin 10 minuuttia. Pujota renkaat bambutikkuun ja ripusta kuivumaan kuivaan ja lämpimään paikkaan. Viipaleet kuivuvat muutamassa päivässä. Kuivuttuaan omenaviipaleet tuntuvat pehmeiltä ja nahkamaisilta.