Tee hellii, hoivaa ja parantaa

Tee on taas trendikästä. Caffe latten vuosikymmenen jälkeen superterveellinen tee on taas muotijuoma.

Kahviboomin aikana cappuccino, espresso ja latte valtasivat seurustelujuomien kärkipaikat. Teenjuojille oli tarjolla korkeintaan kuumaa vettä ja teepussi, usein vielä nyrein ilmein tarjoiltuna.
Uusimmat tutkimukset kertovat teen olevan luultua paljon terveellisempi juoma. Myös teevalikoimiin tulee jatkuvasti uusia, eksoottisia laatuja. Tee tekee hyvää lukemattomilla tavoilla. Se vaikuttaa niin kehoon kuin mieleenkin ja se voi jopa hillitä makeanhimoa. Teekupponen on erittäin yksilöllinen nautinto, jonka jokainen voi räätälöidä mielensä mukaan.

Nyt on teen ystävien vuoro riemuita. Tutkijat ovat entistä vakuuttuneempia siitä, että teellä on lukuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Mm. sydäntauteja ehkäisevien ainesosien löytymisen myötä tee on noussut arvoonsa myös elämäntapajuomana. Teetä juodaan stressilääkkeenä ja teenjuonti myös viestittää, että sen nauttija huolehtii muutenkin terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

  • Jos tee olisi keksitty tänä päivänä eikä 5000 vuotta sitten, sitä pidettäisiin varmasti lääkkeenä, sanoo Kristiina Nordqvist teetalo Nordqvistista. Teetä ei koskaan nautita kiireessä tai juosten. Tee kuuluu rauhallisiin, meditatiivisiin hetkiin.

Teelaatujen kirjo on laajempi kuin koskaan. Tarjolla on valtava valikoima lajikkeita ja sekoituksia, joiden aromeihin voi tutustua rauhassa kotona tai kahviloissa, joissa panostetaan teevalikoimaan. Teekeitaissa teen tosiystävä voi tilata kupposen, joka vastaa hänen mieltymyksiään, tarpeitaan ja mielentilaansa.

Hyvän olon osatekijä

Tee on noussut uuteen kukoistukseen myös Englannissa. Vaikka moni britti on pitänyt traditioista kiinni läpi kahvikauden, avataan saarivaltionkin kaupunkeihin nyt toinen toistaan trendikkäämpiä teesalonkeja, joissa virkistyvät niin väsyneet jalat kuin stressaantunut mielikin.

Teesalonkien ohella teetä tarjoillaan monissa kylpylöissä, joissa erikoistutaan hyvän olon juomahetkiin.

Teen rooli on käynyt entistä merkittävämmäksi. Monin paikoin erikoisteetä käytetään tehostamaan hoitojen vaikutusta, olipa kylpyläkäynnin tarkoituksena kohentaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, parantaa happo-emästasapainoa, kohottaa mielialaa, rentouttaa tai puhdistaa.

Monet kylpylät noudattavat tietynlaista hoitofilosofiaa. Esimerkiksi ayurveda-kylpylöissä tarjotaan kehotyypin ja mielentilan mukaisia yrttiteejuomia. Toisissa kylpylöissä tee sekoitetaan ja nimetään sen mukaan, millaista vaikutusta juomalla haetaan.

LUE MYÖS: Onko kamomillatee terveellistä?