Rasvattomasta takaisin täysmaitoon?

Hyviä uutisia punaisen maidon ystäville: täysmaidolla voi olla monia etuja - myös painonhallinnassa.

Maitoa kaadetaan lasiin

Rasvatonta maitoa on totuttu pitämään täysmaitoa terveellisempänä vaihtoehtona. Täysmaito ei kuitenkaan välttämättä ole esimerkiksi painonhallinnassa maineensa veroinen peikko.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että aiemmat olettamukset vähärasvaisista maitotuotteista parempana vaihtoehtona painonpudotuksessa ovat aikansa eläneitä. Tutkijat eivät ole näissä tapauksissa löytäneet yhteyttä ylipainon, sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen ja runsasrasvaisten maitotuotteiden käytön välillä - tai myöskään yhteyttä vähärasvaisten maitotuotteiden käytön ja näiden terveysongelmien pienentyneen riskin välillä.

European Journal of Nutrition -julkaisussa esiteltiin 25 aiemman tutkimuksen tulokset koonnut artikkeli, jossa näistä 18 tutkimuksessa oli todettu runsasrasvaisten maitotuotteiden vähentävän lihavuuden ja painonnousun riskiä. Lopuissa seitsemässä tutkimuksessa ei oltu päästy yksiselitteiseen lopputulokseen. Lisäksi vähärasvaisia maitotuotteita käyttävillä paino vaikutti olevan yleensä korkeampi kuin runsasrasvaisia tuotteita käyttävillä.

LUE MYÖS: [https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/juusto-totta-ja-tarua-juustoista](https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/juusto-totta-ja-tarua-juustoista)

Täysmaidolla paino hallintaan?

Tutkijoilla on eri käsityksiä siitä, mihin tällaiset tulokset perustuvat, ja lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan. Erään teorian mukaan rasvapitoisemmat maitotuotteet tekevät olon kylläisemmäksi ja vähentävät näin tarvetta herkutella muilla rasvaisilla tai epäterveellisillä ruuilla.

Jos ruokavalio on terveellinen ja tasapainoinen, ei tilkka täysmaitoa ja sipaisu voita leivällä siis näytä tekevän hallaa painonhallinnalle.

Hyvää vointia!

Onko rasvaa kehossa jo riittämiin? Lue lisää rasvaprosentista täältä