Mitä kannattaisi syödä treenin jälkeen?

Onko treenin jälkeen tarpeen kulauttaa palauttava proteiinipirtelö – ja voiko palauttavasta välipalasta olla jopa haittaa, jos treenin tarkoituksena on tukea painonpudotusta?

Välipala treenin jälkeen

Pitääkö heti treenin jälkeen syödä jotain?

Se riippuu treenisi tavoitteista – pyritkö esimerkiksi kehittämään kestävyyskuntoa vai polttamaan tehokkaasti rasvaa kehosta.

Kestävyystreeni

Kuormittavan kestävyyskuntoa kehittävän treenin jälkeen lihassolut kaipaavat ravintoaineita huvenneiden varastojen täydentämiseksi ja pienten lihasvaurioiden korjaamiseksi. Sekä voima- että kestävyystreenin jälkeen on tärkeää syödä puolen tunnin kuluessa treenin päättymisestä, jotta ravinnosta saadaan ihanteellisesti tukea palautumiseen.

Treenin jälkeinen ateria kannattaa koostaa niin, että se sisältää sekä hiilihydraattia että proteiinia. Hiilihydraatit lisäävät insuliinin eritystä, ja insuliini puolestaan lähes imaisee verenkierrosta glukoosin ja muita ravintoaineita – kuten proteiinien rakennusaineita aminohappoja – ja edistää niiden siirtymistä muun muassa lihassoluihin, jotka ovat treenin jälkeen erityisen vastaanottavaisia eri ravintoaineille.

Miksi palautumiseen kannattaa panostaa?

Kestävyystreenin jälkeinen ravitsemus

Jogurtti ja murot ovat kätevä treeninjälkeinen välipala, saman asian ajaa myös rasvattomaan maitoon tehty kaakao, jota voi juoda parikin lasia. Myös proteiinijauheesta ja nopeista hiilihydraateista (esimerkiksi veteen liuotetusta sokerista) voi pyöräyttää pirtelön heti treenin jälkeen nautittavaksi.

Jos kaipaat jotain täyttävämpää, syö vielä myöhemmin illalla kevyt ateria. Älä kuitenkaan syö itseäsi aivan ähkyyn, sillä se voi taas häiritä yöunia – riittävät unet ovat erittäin tärkeitä lihasten palautumisen kannalta.

Treeni painonpudotuksen tukena

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, treenin jälkeiseen ruokailuun pätevät hieman eri "säännöt". Palautumisateria on tarpeen erityisesti niille liikkujille, jotka treenaavat usein ja tavoitteellisesti. Jos treenin tavoitteena on sen sijaan vauhdittaa rasvan palamista, ei treenin jälkeen tarvitse välttämättä syödä mitään, jos olo ei ole nälkäinen. Treenin jälkeen voi toki tarvittaessa syödä välipalan, mutta tällöin kannattaa valita runsaasti proteiinia ja niukemmin hiilihydraattia sisältävä ateria.

Hiilihydraattien syöminen treenin jälkeen voi hidastaa rasvanpolttoa, jonka treeni on juuri saanut hyvään vauhtiin. Hiilihydraatit nimittäin nostavat verensokeria ja lisäävät insuliinin eritystä, jolloin elimistö "polttaa" mieluummin hiilihydraatteja kuin rasvaa, jotta insuliinitaso laskisi. Painonpudottajan kannattaa myös syynätä tarkkaan erilaisten palautumispirtelöiden ja -patukoiden tuoteselosteet, sillä ne voivat sisältää yllättävänkin paljon energiaa.

Älä usko laihdutusmyytteihin! Kumoamme kuusi väärää väittämää painonpudotuksesta.

3 mainiota välipalavaihtoehtoa treenin jälkeen

  1. Kahden munan munakas pinaattitäytteellä (käytä kourallinen pinaatinlehtiä ja paista niitä hetki pannulla ennen munakasmassaan lisäämistä).
  2. Avokado sekä raejuustoa tai katkarapuja.
  3. Rahkaa ja rouhittuja manteleita.