11 yllättävää faktaa vedestä

Mikä sen parempi janon sammuttaja ja liikkujan virvoittaja kuin raikas vesi. Kokosimme kiinnostavia ja yllättäviäkin faktoja vedestä. Suomessa mitä parhainta vettä saa suoraan hanasta – tosi kuin vesi!

Iloiset ihmiset skoolaavat vedellä

11 yllättävää faktaa vedestä

45-75 % kehon painosta on vettä

Määrä riippuu iästä ja sukupuolesta. Miehillä veden osuus on suurempi, sillä heillä on yleensä enemmän lihasta, joka sisältää enemmän vettä kuin rasvakudos. Vastasyntyneen vauvan kehon painosta on vettä noin 75 prosenttia, iäkkäällä naisella veden osuus voi olla "vain" 45 prosenttia.

155 litraa päivässä

Päivittäinen vedenkulutus vaihtelee paljonkin; keskimääräinen kulutus kerrostalossa on 155 l/hlö/vrk. Kulutus jakautuu keskimäärin seuraavasti:

  • 67 % WC
  • 39 % Peseytyminen ja hygienia
  • 13 % Pyykki
  • 10 % Tiski ja ­puhdistus
  • 6 % Ruuanvalmistus
  • 6 % Muu keittiökäyttö

Hyvää ­vettä suoraan ­hanasta

Suomalaisten kannattaa nauttia hanavettä mielummin kuin pullovettä. Vesijohtovedessä on vähemmän mikrobeja kuin pullo- tai automaattivedessä, jotka saattavat seistä pitkäänkin. Mikrobit viihtyvät lämmössä, joten paras janonsammuttaja on kylmä vesijohtovesi.

Tee itse makuvesi

Lisää veteen sitrushedelmiä viipaleina, tuoreita marjoja, vesimelonia tai kurkkuviipaleita ja anna maustua, niin saat raikasta makuvettä.

Treenissä poistuu (vain) nestettä

Jos painat vähemmän heti treenin jälkeen, kehosta on poistunut (ikävä kyllä) vain nestettä.

Torju nestehukka

Kuumana kesäpäivänä treenatessa nestettä voi poistua hien mukana yli litra tunnissa. Nestettä kannattaa tankata mieluummin ennen treeniä kuin sen aikana, sillä liika vesi ei ehdi imeytyä elimistöön vaan jää hölskymään vatsaan.

Vettä kankkusen ehkäisyyn

Krapulaoireet johtuvat usein nestehukasta, sillä alkoholi kiihdyttää nesteen poistumista elimistöstä.

Vesi on ravintoakin tärkeämpää

Ilman ruokaa selviät kuukauden, ilman vettä ­1 viikon.

Vaihda limsat ja mehut veteen

Puolen litran limsapullossa voi olla 200 kilokaloria energiaa. Puolessa litrassa vettä on energiaa pyöreät nolla kilokaloria. Mehuissa voi olla energiaa ja sokeria yhtä paljon kuin virvoitusjuomissa.

Pullotettu vesi on 1000 kertaa hanavettä kalliimpaa!

Yksi juomalasillinen hanavettä maksaa noin 0,05 senttiä, kun puolen litran pullo lähdevettä maksaa 0,50 euroa. Hanavesi on myös huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Hörppää treenissä, älä kulauta

Treenatessa nestettä kannattaa nauttia mieluummin pieninä siemauksina kuin isoina kulauksina. Näin neste imeytyy nopeammin ja auttaa tukemaan suorituskykyä tehokkaammin.