Ravitse aivojasi

Järjenjuoksun kannalta ei ole sama, mitä syö. Ravinto vaikuttaa muun muassa keskittymiskykyyn ja yleensäkin siihen, miten tehokkaasti aivot toimivat. Näiltä sivuilta saat vinkkejä siihen, miten aivojaan kannattaa ravita.

Ravitsemusvinkkejä

Vitamiinien, hiven- ja kivennäisaineiden riittävästä saannista huolehtiminen on pitkällä aikavälillä olennaista aivojen hyvinvoinnille. Antioksidatiivisesti vaikuttavat vitamiinit auttavat taistelemaan vapaiden radikaalien rappeuttavaa vaikutusta vastaan. Lisäksi aivosolujen välisessä viestinnässä tarvitaan tyydyttymättömiä rasvahappoja. Päivittäisessä ravitsemuksessa aivojen vireydelle on tärkeää, että verensokerin tasossa ei tapahdu suuria heilahteluja.

Yleissääntönä voidaan sanoa, että se, mikä on hyväksi sydämelle, on hyväksi aivoille. Esimerkiksi tuoreet kasvikset ja täysjyvävilja ovat hyviä vitamiini- ja kivennäisainelähteitä, minkä lisäksi ne sisältävät verensokerin säätelyä tukevia ravintokuituja.

Seuraavassa on lueteltu muutamia ruoka-aineita, jotka sisältävät aivojen hyvinvoinnille tärkeitä ravintoaineita sekä hitaita hiilihydraatteja ja proteiineja, jotka auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja sen myötä aivot parhaassa toimintavireessä.

Täysjyvätuotteet, kuten täysjyväleipä, täysjyväriisi ja täysjyväpasta. Täysjyvävilja sisältää runsaasti ravintokuitua, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kivennäisaineita sekä jonkin verran myös tyydyttymättömiä rasvahappoja, proteiinia ja vitamiineja.

Pavut, herneet ja linssit. Palkokasvit sisältävät runsaasti hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä jonkin verran kuitua.

Tuoreet kasvikset. Porkkana (mieluiten kuorimattomana), punajuuri, parsakaali, pinaatti, rucola eli sinappikaali ja sipuli. Tuoreista kasviksista saa runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja, kuitua ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Värikkäät vihannekset suorastaan uhkuvat antioksidantteja!

Merilevät, kuten iziki, wakame, arame ja nori. Levät sisältävät kivennäisaineita, kuitua, proteiinia ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja sekä vitamiineja ja entsyymejä.

Hedelmät. Tuoreista hedelmistä saa runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, entsyymejä ja antioksidantteja sekä kuitua, varsinkin, kun hedelmät nautitaan kuorineen. Kuorineen syötävät hedelmät on kuitenkin syytä pestä huolellisesti tai valita luonnonmukaisesti viljeltyjä hedelmiä, etteivät pintakerroksen sisältämien ravintoaineiden hyvät vaikutukset jää torjunta-ainejäämien haittavaikutusten jalkoihin.

Pähkinät ja siemenet, kuten saksanpähkinät ja mantelit, seesamin-, pellavan- ja kurpitsansiemenet sisältävät hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, runsaasti proteiineja ja kivennäisaineita sekä jonkin verran myös kuitua ja vitamiineja.

LUE MYÖS: Mantelit auttavat pitämään sydämen terveenä ja painon hallinnassa

Rasvainen kala, kuten makrilli, sillit, lohi ja silakka. Rasvainen kala sisältää runsaasti proteiinia, terveellisiä rasvahappoja ja kivennäisaineita. Merikaloissa myös raskasmetalli- ja muut haitallisten aineiden kertymät ovat vähäisiä. Makeanveden kalojenkin hyvää tekevät vaikutukset peittoavat haittavaikutukset, kun kalaa ei syödä joka päivä.

Vähärasvainen vaalea liha, kuten kana ja kalkkuna sekä vähärasvainen sika ja vasikka sisältää runsaasti proteiineja. Lisäksi liha on hyvä aivoille tärkeän seleenin lähde.

LUE MYÖS: 11 kevyttä ja herkullista ketoruokavalioon sopivaa reseptiä

Aivotyöhön heikommin sopivaa ruokaa

Nopeat hiilihydraatit

Nopeat hiilihydraatit, kuten sokerit ja puhdistettu vehnä saavat verensokerin nousemaan nopeasti. Nopeilla hiilihydraateilla nopeasti noussut verensokeri myös laskee yhtä nopeasti, mistä seuraa väsähtäminen.