Rasvainen kala pitää aivot virkeinä

Rasvainen kala auttaa pitämään ajattelukyvyn terävänä, puheenlahjat sujuvina sekä alzheimerin taudin loitolla.

D-vitamiini pitää aivot terävinä

Moni kärsii D-vitamiinin puutteesta talvikuukausina. Nyt vitamiinin nauttimiseen on yksi hyvä syy lisää. Riski sairastua dementiaan on nimittäin suurempi, jos kärsii D-vitamiinin puutteesta.

Asiantuntijoiden mukaan kaksi kolmasosaa dementiasta johtuu elämäntavoista, kuten tupakoinnista ja ylipainosta, sekä geeneistä, mutta kolmasosa syistä on vielä hämärän peitossa. Siksi tutkijat ovat analysoineet 4 000 aiemmin tehtyä tutkimusta. Niistä löytyi selvä yhteys D-vitamiinivajeen ja dementian välillä, joten nyt on hyvä syy nauttia rasvaista kalaa. Kala on paras luontainen D-vitamiinin lähde talviaikaan, jolloin aurinko ei Pohjolassa riitä D-vitamiinin tuotantoon.

Vähärasvainen kala sopii laihduttajalle

Rasvaisesta kalasta saa runsaasti omega-3-rasvahappoja. Energiansaantiaan tarkkailevan kannattaa kuitenkin kattaa omega-3-tarpeensa pääasiassa vähärasvaisella kalalla ja äyriäisillä.

Niitä voi nauttia päivittäin vaikkapa leikkeleinä. Täydennykseksi voi syödä kerran viikossa kala-aterian, jolla valitsee rasvaisemman kalan. Tällä tavoin hyviä rasvahappoja saa riittävästi.

6 kevyttä ja 6 rasvaista omega-3-kalaa

Jos haluaa syödä runsaasti omega-3-rasvahappoja, ei välttämättä tarvitse syödä rasvaista kalaa. Myös monet vähärasvaiset kalat sisältävät runsaasti terveellisiä rasvahappoja. Lisäksi niiden energiasisältö on alle puolet rasvaiseen kalaan verrattuna. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos haluaa pudottaa painoaan.

Omega-3-rasvahappo (DHA) /100 g:

KEVYET:

  • Hauki: 217 mg
  • Kampela: 133 mg
  • Ahven: 245 mg
  • Turska: 195 mg
  • Meriantura: 346 mg
  • Kuha: 301 mg

RASVAISET:**

  • Silli: 540 mg
  • Siika: 493mg
  • Lohi: 651 mg
  • Muikku: 409 mg
  • Kirjolohi: 717mg
  • Silakka: 482 mg

Näin paljon kalaa on syötävä päivittäin saadakseen riittävästi D-vitamiinia

  • 25 g lohi
  • 58 g silli
  • 93 g makrilli