Hyvän olon yrttiteet

Sisäistä rauhaa sekä sielun ja ruumiin tasapainoa etsivän kannattaa kokeilla yrttiteetä.

YRTTITEE - TERVEYTTÄ LUONNOSTA

Yrteistä, kukista ja kuivatuista hedelmistä ja marjoista valmistettua juomaa nimitetään yrttiteeksi. Tällainen juoma ei ole oikeastaan lainkaan teetä, sillä sen valmistusaineena ei käytetä teepensaan lehtiä. Yrttiteellä tai -haudukkeella voi kuitenkin olla monenlaisia hyvää tekeviä vaikutuksia. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä hyvää tekevistä yrttiteejuomista:

 • Kamomilla Rauhoittaa ja puhdistaa. Voi lievittää silmä- ja kurkkutulehduksia sekä rauhoittaa ja helliä herkkää ja kipeää vatsaa. Kamomillatee rauhoittaa liikahappoisuudesta kärsivän limakalvoja. Se helpottaa myös kuukautiskipuja.
 • Piparminttu Virkistää ja edistää ruuansulatusta. Ei sovi raskaana oleville.
 • Ruusunmarja Sisältää erittäin runsaasti C-vitamiinia. Lievittää tehokkaasti esimerkiksi vilustumisoireita, virtsarakontulehduksen oireita, päänsärkyä, huimausta ja nesteen kertymistä.

LUE MYÖS: Näin voit ehkäistä virtsarakkotulehdusta

 • Seljankukka Seljankukkaa voidaan yhdistää esimerkiksi karpaloon ja vadelmanlehtiin. Lievittää flunssan oireita ja kurkkukipua.

AYURVEDA - TASAPAINOA TEELLÄ

Ayurvedatee on kehitetty 5000 vuotta vanhan, kehon, mielen ja ympäristön tasapainoon pyrkivän flosofian mukaisesti. Ayurveda on nykyään suosittu vaihtoehtohoito. Sen perusideoita ovat kolme erilaista kehon rakenteeseen ja mielentilaan perustuvaa tyyppiä: vata, pitta ja kapha.

 • Vata-tee
  Sisältää lakritsijuurta, kanelia, kardemummaa ja inkivääriä. Erittäin makea ja täyteläinen. Vaikutukseltaan rauhoittava.
 • Pitta-tee
  Sekoitus kuivattuja ruusunlehtiä ja mietoja mausteita. Maku on mieto. Vaikutukseltaan rauhoittava ja viilentävä.
 • Kapha-tee
  Aromaattinen sekoitus sisältää mm. inkivääriä, sahramia, neilikkaa ja kardemummaa. Vaikutukseltaan virkistävä.