Leena Pennanen
Leena Pennanen on Mindfulness MBSR -kouluttaja, elintarviketieteiden maisteri ja suorittanut saksalaisen Heilpraktiker-tutkinnon.
Leena Pennanen on Mindfulness MBSR -kouluttaja, elintarviketieteiden maisteri ja suorittanut saksalaisen Heilpraktiker-tutkinnon.
Mitkä ammatilliset ja henkilökohtaiset tekijät ovat sinulle tärkeimpiä motivaation lähteitä?
– Minua motivoi Walt Whitmanin lause ”Olen suurempi ja parempi kuin luulin, en tiennyt, että minussa on niin paljon hyvyyttä”. Aina ei pitäisi pyrkiä parantumaan ja kehittymään ikään kuin itsessä olisi jotain vialla. Aina ei pidä määritellä itseään puutteiden kautta. Kaikki on nyt tässä, tämä hetki on täydellinen. Sen kysymyksen ja paradoksin äärelle pysähtyminen motivoi minua.
– Toiseksi minua motivoi se, että mikään ryhmä, kukaan kuulija ei ole koskaan samanlainen. Se miten voin välittää viestini onnistuneesti aina erilaisille kuulijoille, motivoi minua. Ammatillisesti myös kollegat ja yhteisöt motivoivat peilaamalla minulle asioita ja helpottamalla siten elämää.
– On myös ihana kokea, miten perhe tukee minua ja on kiinnostunut Mindfulness MBSR -menetelmästä ja ovat innoissaan siitä, koska se on minulle tärkeätä.
Mitä erityistä haluat antaa ihmisille ?
– Tutustuttaa ja perehdyttää ihmiset Jon Kabat-Zinnin menetelmään (MBSR). Ihmisillä on usein vaikeuksia uskoa, että niin yksinkertaisella menetelmällä ja harjoituksilla voi aikaansaada niin suuren muutoksen.
– Haluan välittää uskallusta, innostusta ja rohkeutta kohdata elämänsä jokaisen hetken, ja avata asiakkailleni, mitä keho-mieli-sydän-yhteys konkreettisesti tarkoittaa.
– Haluan myös auttaa sen ymmärtämisessä, että kaikissa vaikeuksissakin on jotain todella tärkeää, josta mahdollisesti voi syntyä jotain uutta. Että ihmiset uskaltaisivat pysähtyä siihen, mikä on vaikeata, ja ymmärtää kokemuksen kautta, että siinä on myös mahdollisuus. Yleensä käännymme pois kaikesta vaikeasta. Mindfulness MBSR -meditaation avulla kehitämme kykyä kääntyä kohti hyväksyvän ystävällisesti.
Mikä on mielestäsi suurin ammatillinen saavutuksesi?
– Se, että lähdin opiskelemaan Saksaan ja että olen tuonut Mindfulness MBSR -menetelmän Suomeen, ja erityisesti se, että uskalsin tulla takaisin Suomeen. Jon Kabat-Zinnin menetelmä ei suinkaan ollut kerralla hitti, vaan on tarvittu sitkeyttä ja pitkäjänteistä työtä. Aluksi tavoitin vain muutaman ihmisen kerrallaan, mutta minä jatkan, koska asia on tärkeä.
Kuinka Sinä pidät itsesi terveenä?
– Yritän elää niin kuin opetan, enhän voi vaatia muilta enempää kuin mihin itse pystyn. Väärät ajatukset ja huono mieliala myrkyttävät kehoa siinä, missä väärä ruokakin. Yritän siis oppia syömään sitä, mikä ravitsee, meditoin, käytän mindfulnessia, joogaan, kävelen luonnossa.
– Ei kuitenkaan pidä paikkaansa, että meditointi tai jooga estäisi sairastumasta. Tärkeämpää on se, miten kohtaat sen, kun terveyden tilassa tapahtuu jotain hankalaa. Voit joko lisätä kärsimystä tai oppia edistämään parantumista.