Hiihtotekniikkaa kannattaa hioa

Hyvä hiihtotekniikka on harrastuksen a ja o, sillä silloin käytät mahdollisimman vähän energiaa vauhdin aikaansaamiseen ja sen ylläpitämiseen, mikä säästää voimia ja tekee etenmisestä nautinnollisempaa.

Hiihdossa on kaksi tekniikkaa eli hiihtotyyliä: perinteinen ja vapaa eli luistelutyyli. Lisäksi molemmissa tekniikoissa on monia eri etenemistapoja, kuten perinteisessä vuorohiihto ja tasatyöntö sekä vapaassa perusluistelu ja Wassberg.

Hiihtäessä tärkeää on huomioida myös se, että käyttää oikeaa tekniikkaa oikeassa maastonkohdassa. Jos hiihtotekniikka sopii maastoon, eteneminen helpottuu.

Omasta hiihtotekniikasta kannattaa olla tietoinen. Hiihtotekniikka paranee vain harjoittelemalla – ja tämä koskee niin aloittelijoita kuin kokeneita konkareitakin.

Alta löydät ohjeet kahteen perinteisen hiihdon tekniikkaan.

Vuorohiihto

Perinteisellä tyylillä käytettävä vuorohiihto on kenties luonnollisin ja helpoin tekniikka ottaa haltuun. Vuorohiihtoa käytetään loivissa nousuissa, ja vasta-alkajat voivat käyttää sitä myös tasaisella. Vuorohiihto muistuttaa kävelyä tai juoksua sukset jalassa.

Vuorohiihto muistuttaa kävelytekniikkaa. Alussa jalat ovat rinnakkain, kunnes toinen jalka ponnistaa taakse ja vastakkaisen puolen käsi viedään eteen. Tärkeintä on muistaa riittävästi eteenpäin nojaava asento, pystysuorassa ei kannata yrittää vuorohiihtää, sillä silloin ponnistus jää heikoksi ja suksen liuku liian lyhyeksi. Tuo siis riittävästi painoa liukuvan suksen päälle. Se onnistuu nostamalla lantiota ylös ja eteen.

Pidä liikeradat laajoina. Käsien käytön tulee olla aktiivista ja voimakasta. Kädet ovat lähellä vartaloa.

Vie työntävä käsi niin pitkälle eteen (ei korkealle) kuin pystyt, ei kuitenkaan etummaista jalkaa pidemmälle, sillä silloin eteenpäin pyrkivä liike kärsii.

Ponnistava eli suksella liukuva jalka potkaistaan suoraksi. Keho on lähes suorassa diagonaalilinjassa päästä kantapäähän. Pidä lantio ylhäällä, ettet putoa hiihtämään takamus pitkällä.

Lantion käyttö on vuorohiihdossa avainasemassa. Pidä katse suunnattuna eteenpäin. Pään asento on tärkeä, sillä alaspäin suuntautunut katse ja roikkuva pää hidastavat vauhtia ja vievät hiihtoasentoa väärään suuntaan.

Tasatyöntö

Tasatyöntö on vasta-alkajalle vuorohiihtoa hankalampaa, sillä tekniikka edellyttää ylävartalolta voimaa ja myös tietämystä siitä, missä kohdissa tasatyöntöä kannattaa käyttää. Tasatyöntö sopii tasaiselle ja loiviin alamäkiin. Kun tasatyöntö käy maaston vuoksi raskaaksi, voi siirtyä yksipotkuiseen vuorohiihtoon, joka on tasatyöntöä vuorojaloin tehtävän potkun kera.

Tasatyönnössä sauvat isketään lumeen hieman suksien siteiden etupuolelle kyynärvarret hieman koukussa. Liike alkaa vatsalihaksista. Työnnön aikana myös yläselässä ja käsivarsissa pitää säilyä tiukka pito. Työnnön lopuksi katse seuraa nyrkkejä, ja leuka painuu rintaan, jolloin varmistetaan, että vatsalihakse tukevat työntöä loppuun saakka.

Yksipotkuisessa vuorohiihdossa toisen jalan potku lähtee käsien palautuessa eteen; liikkeet tapahtuvat osin samanaikaisesti. Kiinnitä huomiota rytmiin ja liikkeiden rauhallisuuteen. Tekniikasta riippumatta hiihdossa tärkeitä ovat tasapaino ja keskivartalon hallinta, joten panosta näihin, niin saat suksiin ladulla vauhtia!

Tämän hetken suosituimmat
Painonhallintamotivaatio

Laihduttajan alkoholivalinnat

Voimaharjoittelu

Selän tehotreenillä eroon selkäkivuista

Lihaskuntoliikkeet

24 kyykkyharjoitetta

Energiankulutus

LASKURI: Kaloritarve

Hyvinvointi

Sidekudos – 8 sidekudosta huoltavaa harjoitetta

Terveellinen ruokavalio

4 mainiota syytä syödä suklaata

Letut ja lettutaikina

VIDEO: Terveelliset ja herkulliset banaaniletut 5 minuutissa

295 kcal
5 minuuttia
Ennaltaehkäisy

NÄIN helpotat vatsan turvotusta

Litteä vatsa

KUNTO PLUSSAN Vatsatreeni – osa 1

Mehut

Inkiväärishotti tekee hyvää

1:15 tuntia
Lisää aiheesta: Maastohiihto
Maastohiihto

Hankkiudu kuntoon talvilomia varten

Maastohiihto

Hiihto treenaa koko kehoa

Maastohiihto

Aiotko hiihtämään tai laskettelemaan?

Maastohiihto

Lihakset rinnekuntoon

Maastohiihto

Lumilautailuun valmistava treeni

Maastohiihto

Telemarkiin valmistava lihastreeni

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Superfood

Katso parhaat punakaalireseptit täältä

Ennaltaehkäisy

Miksi saunominen on terveellistä

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Ennaltaehkäisy

Onko yöhikoilu huolestuttava juttu?

5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Treeni

Lisää virtaa aamuun lempeällä ohjelmalla

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Voimaharjoittelu

Vasta-alkaja? Näin pääset helposti lihaskuntotreenin alkuun