Mitä saa treenata yliliikkuvilla nivelillä?

Niveleni ovat yliliikkuvia. Olisiko joistakin kuntoilumuodoista minulle hyötyä? Entä pitäisikö joitakin lajeja nimenomaan välttää?

Yliliikkuvan kehon nivelsiteet ja jänteet antavat niin paljon periksi, että ne ylikuormittuvat helposti. Toistuvat äärimmäiset asennot kuluttavat luita suojaavaa rustoa, ja kun sitä ei enää ole, luiden päät hankaavat toisiaan. Varsin kivulias tila johtaa vääjäämättä nivelrikkoon. Ruston kulumista voi ehkäistä vahvistamalla niveliä ympäröiviä lihaksia. Entistä vahvemmat lihakset pitävät yliliikkuvatkin nivelet aiempaa paremmin paikoillaan.

Voimaharjoittelua harrastavan täytyy tehdä sekä pieniä lihaksia vahvistavia vakauttavia liikkeitä että suurten lihasryhmien treeniä selvästi raskaammilla painoilla. Hanki avuksi omavalmentaja, ellet ole nostanut aiemmin painoja. Oikealla tekniikalla treenaaminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä niveliä ei saa yliojentaa raskaiden painojen kanssa.

Yliliikkuvat ihmiset ovat yleensä varsin notkeita, joten pilatesta tai joogaa ei kannata harrastaa. Niissä jo valmiiksi liian notkeita niveliä pakotetaan melkoisiin venytyksiin. Vesiaerobicia ei voi myöskään suositella, sillä vesi painaa niveliä sekä edestä että takaa.

Silloin nivelen taivuttamista ei välttämättä osaa varoa, ja yliojentumisen vaara on ilmeinen. Sama pätee myös nyrkkeilyyn. Muunlaisia kuntoilumuotoja voi mainiosti harrastaa. Varsinkin voimaharjoittelu, juoksu, pyöräily ja aerobic sopivat yliliikkuville kehoille.