Vaihtelulla enemmän iloa ja tehoa juoksutreenistä

Aina saman reitin juokseminen samaan tahtiin lakkaa ajan mittaan kohentamasta kuntoa. Lue, miten voit harjoitteluohjelmaa muokkaamalla saada lisää vauhtia ja virtaa juoksuun.

Vaihtelulla saat lisää vauhtia tossuihin.

© Jacob Helbig

Vaihtelu virkistää – ja kehittää myös juoksukuntoa.

Jos juokset aina samaa lenkkiä suunnilleen samassa ajassa, kokeile välillä joko lisätä vauhtia tai kasvattaa matkaa – tai mieluiten molempia. Tee 1–2 kertaa viikossa reippaampi lenkki, joista toinen voi olla vaikkapa intervalli- tai mäkitreeni, ja kerran viikossa pitkä, rauhallisemman tempon lenkki, jonka pituutta lisätään vähitellen viikko viikolta.

Hyvä ohjenuora on pidentää pitkää lenkkiä 10 prosenttia viikossa. Tällöin matka pitenee vähitellen ja kunto kehittyy samaan tahtiin, ja motivaatio pysyy yllä, kun lenkit eivät tunnu liian raskailta.

Jos et jaksa juosta pitkiä lenkkejä, voit hyvin hyödyntää niihin 5:1-mallia, jossa juokset 5 minuuttia tavallisella vauhdillasi, kävelet 1 minuutin reippaasti ja sitten juokset 5 minuuttia, kävelet 1 minuutin ja niin edelleen. Pienet tauot juoksemisessa helpottavat pitkien matkojen taittamista, koska kävellessä jalat saavat palautua, syke laskee ja mieli ehtii sopeutua uuteen juoksujaksoon.