Intervalliharjoittelu

Tehokasta energiankulutusta

Tehokasta energiankulutusta

Miksi intervalliharjoittelu on erityisen tehokasta energiankulutusta?

Ankara aerobinen harjoittelu ei kuluta niinkään elimistön vararavintoa vaan tehotreeniin kuluu kaiken kaikkiaan valtavasti energiaa.

LUE MYÖS: 4 hyötyä intervallijuoksusta

Intervallitreenin myönteisiin vaikutuksiin kuuluu kunnon huima kohentuminen. Sen seurauksena elimistö oppii käyttämään kehon vararavintovarastoja energianlähteenä myös kovassa rasituksessa.

Tällä tavoin rankka aerobinen harjoittelu lisää kaiken rankan liikunnan kulutusta. Rankan treenin jälkeisenä päivänä kehon palautuessa aineenvaihdunta on tavallista kiivaampaa.

Rankan aerobisen treenin aikaansaama lisäkulutus voi olla jopa parisataa kaloria, joten kaksi viikoittaista tehotreeniä voi lisätä kulutusta kuukausitasolla jopa 1 500 kaloria.

Intervalliharjoittelustrategia

  • Tee intervalliharjoituksia 1–2 kertaa viikossa, se on nopein tapa kohentaa kuntoa. Vuorottele tehokkaita intervalleja ja matalatehoisia jaksoja. Matalatehoisen jakson kesto tulee olla puolet tehokkaan intervallin kestosta. Neljän minuutin juoksuintervallin jälkeen hölkätään kaksi minuuttia ennen seuraavaa juoksuintervallia. Juokse ensimmäiset intervallit sen verran maltillisesti, että jaksat juosta viimeisetkin samaa vauhtia.
  • Ajoita ateriat niin, että vältät verensokerin heilahtelut, jotka tekevät nälkäiseksi. Syö helposti sulava mutta täyttävä ateria 2–3 tuntia ennen treeniä ja palautumisateria treenin jälkeen. Ihanteellisimmillaan intervallitreeni kannattaa juosta muutama tunti iltapäivän välipalan jälkeen, jolloin iltaruuan voi syödä heti lenkin ja suihkun jälkeen.
  • Muuntele intervalleja niin, ettei keho totu samana pysyvään rasitukseen. Joka 3.–4. viikko kannattaa lisätä intervallien määrää tai muuttaa treenin rakennetta vaihtamalla pitkät noin 3–4 minuutin intervallit lyhyemmiksi suunnilleen minuutin mittaisiksi intervalleiksi.