8 vinkkiä: Pidä huolta juoksumotivaatiosta

Miten sinä pidät huolta siitä, ettei juoksulenkeistä tule liian tylsiä ja yksipuolisia? Juoksumotivaatiosta kannattaa huolehtia, etteivät juoksukengät unohdu kaappiin.

Nainen juoksuvaatteissa, kuulokkeet kaulalla

Juoksumotivaatiota voi pitää yllä monin eri tavoin. Tutustu vinkkeihin!

© iStock

Jos tuntuu, että juoksuinto uhkaa lopahtaa muutaman viikon jälkeen, tutustu seuraaviin vinkkeihin, joiden avulla motivaatio pysyy korkealla ja juoksuinnostus säilyy.

1. Juokse kaverin kanssa

Juoksulenkki on helpompi jättää väliin, jos juokset yksin – ja varsinkin, jos sää ei ole parhaasta päästä ja kumppani on jäämässä sohvalle leffan ja popcornin kera. Mutta jos olet tehnyt juoksutreffit kaverin kanssa, treenit eivät jää niin helposti väliin. Treenikaveri on nimittäin paras tae sille, että treeneihin tulee myös lähdettyä. Kaveria on itseä vaikeampi vakuuttaa siitä, että tänään ei ole hyvä juoksusää, ja kehnoimpia selityksiä ei kehtaa edes kaverille tarjota. Juoksulenkeistä tulee myös mukavampia, kun mukana on juttukaveri, ja lisäksi voitte seurata toistenne kehitystä ja kilpaillakin hieman.

2. Vaihtele reittiä

Eräs tavallisimmista motivaatiota syövistä virheistä on juosta aina samaa reittiä. Yksitoikkoinen lenkkeily varmistaa juoksuinnon lopahtamisen, kun lenkeistä tulee tylsää jyystämistä. Jos haluat pitää motivaatiota yllä, vaihtele reittiä ja vauhtia säännöllisesti. Hyödynnä myös maaston muodot ja juokse ylös ja alas mäkiä niin usein kuin mahdollista. Tutki myös uusia reittejä äläkä jämähdä samoille kulmille.

3. Juokse metsissä ja puistoissa

Kehon kuormitus lisääntyy, jos juokset aina asfaltilla tai muulla kovalla alustalla olivatpa juoksukenkäsi miten laadukkaat tahansa. Yritä siis sisällyttää lenkkeihin myös hiekalla, nurmella tai metsäpolulla juoksua, jotta keho saa erilaista ärsykettä.

4. Vältä pistokset

Kyljessä tuntuva pistos voi pilata juoksulenkin täysin, ja vaiva on ikävä kyllä monille juoksijoille tuttu. Kyljessä tuntuva pistos voi johtua liian kovasta vauhdista tai siitä, että olet syönyt liian lähellä treeniä. Odota pari kolme tuntia aterian jälkeen ennen juoksulenkille lähtöä, sitä pidempään mitä suurempi ateria on ollut. Lämmittele myös hyvin ennen kuin alat koventaa vauhtia, niin pistoksen riski pienenee.

5. Kuuntele hyvää viihdettä

Jos pelkäät tylsistyväsi lenkin aikana, tee soittolista lempibiiseistäsi, jotta into ja vauhti säilyvät koko lenkin ajan. Voit kuunnella myös podcastia tai äänikirjaa, mitä vain, mikä auttaa panemaan jalkaa toisen eteen.

6. Käsillä lisävauhtia

Tuntuuko juostessa, ettet saa tarpeeksi happea? Kiinnitä huomiota käsien liikkeisiin, sillä käsien käyttö vaikuttaa merkittävästi juoksun taloudellisuuteen. Tutkimusten mukaan optimaalinen käsien käyttö pienentää hapenkulutusta ja vääränlainen käsien käyttö taas lisää sitä.

Käsien pääasiallinen tarkoitus on juostessa tasapainottaa kehoa, jotta voima ja liike suuntautuvat eteenpäin. Tutkijat ovat tunnistaneet neljä perussääntöä, joiden avulla käsien käytön voi optimoida:

  • Pidä kädet juostessa alhaalla ja rentoina.
  • Käsien liikkeen tulisi suuntautua eteenpäin niin paljon kuin mahdollista.
  • Käsien tulisi liikkua eteen ja taakse sekä ylös ja alas.
  • Sormien on hyvä olla kevyesti nyrkissä – aivan kuin pitelisit raakaa kananmunaa.

7. Kuuntele kehoasi

On aivan normaalia, että keho tuntuu hieman väsyneeltä ja kipeältä lenkin jälkeen. Mutta jos kivut jatkuvat, jotain on pielessä. Kevennä treeniä tai pidä muutaman päivän tauko, jotta kivut katoavat. Sen jälkeen voi aloittaa varovasti treenin uudestaan.

8. Noudata ohjelmaa

Kun aloitat juoksuharrastuksen, ensimmäisten viikkojen aikana juoksukunto tuntuu paranevan kohisten. Treeni voi tuntua tänä aikana liiankin kevyeltä. Älä silti anna houkutukselle periksi juosta kovempia ja pidempiä lenkkejä heti alkuun, vaan pitäydy treeniohjelmassa. Lihakset ja verenkierto sopeutuvat treeniin nimittäin paljon nopeammin kuin nivelet ja jänteet, joten jos rehkit heti alkuun liikaa, loukkaantumisriski kasvaa.