5 syytä ottaa päiväunet joka päivä

Päivittäiset nokoset keskellä päivää voivat tehdä sinusta sekä terveemmän että hoikemman. Kerromme, miksi päiväunet ovat hyväksi.

Suurin osa ihmisistä ottaa päiväunet vain silloin tällöin, mutta ehkä kaikkien kannattaisi ottaa pikaiset nokoset keskellä päivää useammin. Päiväunet tuovat nimittäin mukanaan lukuisia hyötyjä.

Päiväunet nostavat suoritustasoa

Keskellä päivää sohvalla makoilu voi tuntua laiskottelulta mutta useiden tutkimusten mukaan lyhyet päiväunet ottavat urheilijat suoriutuvat muita paremmin. Erityisesti räjähtävyys paranee päiväunien johdosta.

Päiväunet vievät nälän

Jos ihminen on lopen uupunut, sekä aivot että muu elimistö huutavat silloin energiaa joko ruuan tai sokerisen juoman muodossa. Jos sen sijaan tyydytät elimistön välittömän tarpeen eli päästät sen lepäämään, vältät ylimääräiset kalorit.

Vähennä stressiä päiväunilla

Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan stressihormonien määrä elimistössä laskee päiväunien avulla. Väsyneellä ja kiireisellä ihmisellä on suuri riski alkaa kärsiä stressistä, joka vaikuttaa ennen pitkää myös uneen. Siitä voi alkaa varsinainen noidankehä.

Nokoset kirkastavat ajatukset

Nokoset terävoittävät myös kognitiivisia taitoja. Päiväunien jälkeen esimerkiksi tiedon omaksuminen ja mieleen painaminen käy helpommin.

Sydän kiittää nokkaunista

Liian vähäinen unensaanti vaikuttaa negatiivisella tavalla sydämen terveyteen. Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan koehenkilöt, jotka nukkuivat noin puolen tunnin päiväunet kolme kertaa viikossa, kärsivät muita harvemmin sydän- ja verisuonitaudeista myöhemmin elämässään.