Jätä työsähköposti lomalla rauhaan

Moni meistä lukee työsähköpostit myös lomalla ollessaan. Ei kuitenkaan kannattaisi, vaikka itsestä työsähköpostin tarkkailu loman aikana ei ongelmalta tuntuisikaan.

Älypuhelin, taustalla Eiffel-torni

Luetko sinäkin työsähköpostit myös lomalla? Ei kannattaisi.

© iStock

Taas on aika vaihtaa toimisto-look varvassandaaleihin ja automaattikahvi jääkylmään mojitoon. Kesäloma on koittanut! Lomatunnelmaan pääseminen voi kuitenkin olla monille vaikeaa.

Lähes puolet ihmisistä nimittäin lukee työsähköpostit myös lomalla. 40 prosenttia tarkkailee sähköpostia vähentääkseen työtaakkaansa loman jälkeen töihin palatessaan, selviää Yougov-paneelin tekemästä kyselystä.

Kyselyn mukaan neljäsosalla ihmisistä ei ole mitään lomalla työskentelyä vastaan, mutta silti loman käyttäminen työasioiden pohtimiseen on asiantuntijoiden mukaan vahingollista.

Rauhoita loma

Aivosolut tarvitsevat uusiutuakseen lepoa. Aivot eivät saa tätä elintärkeää lepoa, jos lomalla kuluttaa aikaa työasioiden hoitamiseen. Työsähköpostin tarkkailu on erityisen vahingollista, jos kuuluu siihen ihmistyyppiin, joka ei voi olla vastaamatta tärkeään viestiin sellaisen nähdessään.

Jos pomo edellyttää meilin tarkkailua myös lomalla, hänelle voi sanoa, että lepo tekee sinusta paremman ja tehokkaamman työntekijän. Kunnon rentoutuminen ja lepo saavat nimittäin ihmisen näkemään asiat selvemmin, ja voi olla, että visaisetkin ongelmat ratkeavat, kun alitajunta jauhaa niitä huomaamatta kesäpuuhien lomassa.

Vaikka olisitkin laittanut työsähköpostiisi automaattisen poissaolovastauksen ja luovuttanut työpuhelimen kollegalle, aivojen voi olla vaikeaa päästä täydelliseen lepoon. Yritä hoitaa pakolliset työasiat hyvissä ajoin ennen lomaa ja lykkää muut asiat suosiolla loman jälkeiseen aikaan tai delegoi ne eteenpäin työkaverille. Muista, että loma ei ole projekti, joka pitää aikatauluttaa mahdollisimman tarkasti, vaan lomalla on hyvä olla aikaa myös spontaaniin tekemiseen tai vain olemiseen. Tylsistyminenkin voi olla hyväksi!