Näin pääset takaisin terveellisten elämäntapojen kärryille

Jos tänään tuli syötyä sipsipussi ja liikutettua vain silmiä, älä huoli. Ruotuun palaaminen on helpompaa kuin uskotkaan.

Nainen juoksee metsässä

Harva päättää maanantaiaamuna, että tämä viikko eletäänkin mahdollisimman epäterveellisesti. Hyvät aikeet eivät kuitenkaan aina kanna työpäivää pidemmälle, jolloin houkutus jättää treenit väliin ja sukeltaa sohvanpohjalle kasvaa helposti ylitsepääsemättömäksi. Ja kun virta on vähissä, tulee helposti syötyäkin mitä tahansa, mitä on mahdollisimman helposti saatavilla. Luovutusmielialan vallitessa hyvien aikeiden sijaan luiskataa helposti takaisin vanhoihin huonoihin tapoihin, ja ruotuun palaamisen kynnys kasvaa päivä päivältä. Kaikki ei kuitenkaan suinkaan ole mennyttä, vaikka tänään jäi treenaamatta ja syötyä pakastepitsa. Huomista ei tarvitse aloittaa leväpirtelöllä ja maratonilla, vaan pienetkin korjausliikkeet riittävät.

1. Löysää tavoitteita

Elämäntapamuutokset johtavat helposti vain luovuttamiseen ja lannistumiseen, jos tavoitteet ovat liian kovat. Tee sen sijaan helppo ja realistinen suunnitelma, jonka toteuttaminen onnistuu nykyisessä elämäntilanteessasi ilman suurempia kikkailuja. Tällöin muutoksista tulee helpommin pysyviä tapoja.

2. Käy kävelyllä

Älä aliarvioi kävelylenkkejä: kävely tekee hyvää monella tapaa niin keholle kuin mielelle. Kävely raikkaassa ulkoilmassa on hyvää liikuntaa ja auttaa myös parantamaan mielialaa.

3. Siirry somesta tosielämään

Monet viettävät ison osan päivästä tietokoneella, ja sosiaalisia suhteitakin hoidetaan paljon sosiaalisen median kautta. Tällöin muiden ihmisten huomioiminen - ja arvostaminen - tosielämässä voi tuoda virkistävää vaihtelua, joka voi heijastella.

4. Panosta yöuniin

Vinkki voi kuulostaa itsestäänselvältä, sillä kaikkihan tietävät, että riittävä uni on elintärkeää. Yöunet jäävät kuitenkin monilla toistuvasti liian lyhyiksi, mikä näkyy niin henkisessä kuin fyysisessä hyvinvoinnissa. Kokeile viikon ajan käydä aiemmin yöpuulle ja rauhoittaa nukkumaanmenoa edeltävä puolituntinen sulkemalla tietokone ja älylaitteet ja mieluusti televisiokin.