Totta ja tarua rintaliiveistä

Rintaliivien vaikutuksia usein sekä liioitellaan että vähätellään. Me tarkistimme kahdeksan yleisen väittämän todenperäisyyden.

Rintaliivejä kiinnittämässä

Suurin osa naisista käyttää rintaliivejä, ja niitä on saatavana jos jonkinlaisissa väreissä ja malleissa. Rintaliiveihin liittyy monenlaisia väittämiä - lue alta, mikä on totta ja mikä tarua.

Rintaliivit veltostavat rinnat

Mahdollisesti totta: Ranskalaistutkimuksessa, johon osallistui 330 naista, todettiin, että rintaliivien käyttö voi heikentää rintaa kannattavia sidekudoksia. Tutkimuksessa todettiin rintojen olevan kiinteämmät naisilla, jotka eivät käyttäneet rintaliivejä. Tutkimustuloksiin on kuitenkin suhtauduttu epäilevästi, sillä osallistujamäärä ei edusta väestöä kovinkaan kattavasti eikä tutkimuksessa myöskään huomioitu rintojen kokoa tai naisten ruumiinrakennetta.

Rintaliivit aiheuttavat selkäkipuja

Tarua: Vaikka selän ja niskan särkyjen voisikin luulla johtuvan rintaliiveistä, tieteellinen tutkimus ei ole löytänyt yhteyttä kipujen ja rintaliivien välillä. Suuret ja raskaat rinnat voivat aiheuttaa esimerkiksi niska- ja hartiaseudun oireita, mutta ne eivät tällöinkään johdu rintaliiveistä.

Rintaliivit aiheuttavat syöpää

Tarua: Yksi sitkeimmistä rintaliivimyyteistä on se, että liivit aiheuttaisivat syöpää. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Rintaliiveistä ei irtoa myrkyllisiä aineita eivätkä ne estä imunesteiden virtaamista. Rintasyöpää on esiintynyt jo kauan ennen kuin rintaliivit on edes keksitty.

Rintaliivit päällä nukkuminen pitää rinnat kiinteinä

Tarua: Tällä myytillä on edelleen vankka kannattajakuntansa. Osa käyttää rintaliivejä yölläkin mukavuussyistä, toiset taas uskovat lujasti ympärivuorokautisen käytön olevan kiinteiden rintojen salaisuus. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että näin olisi.

Rintaliivit päällä nukkuminen on haitallista

Tarua: Vaikka rintaliiveissä nukkuminen ei tee rinnoista kiinteämpiä, ei siitä myöskään ole varsinaista haittaa. Kovin miellyttävää se ei kuitenkaan välttämättä ole, etenkään jos käytät kaarituellisia liivejä.

Hyvät rintaliivit ovat elinikäiset

Tarua: Hyvätkin rintaliivit löystyvät ajan mittaan. Jatkuvassa käytössä rintaliivit kestävät noin vuoden. Liiveistä kannattaa luopua jo aiemminkin, jos ne eivät enää tue rintoja edes silloin, kun ne on kiinnitetty napakoimmilleen viimeiseen hakaseen.

Ilman urheiluliivejä treenaaminen veltostuttaa rintoja

Totta: Hyvät urheilurintaliivit ovat naisten treenipukeutumisen a ja o. Liikkuessa rintaa kannattelevat sidekudokset joutuvat koetukselle, mutta tukevat urheiluliivit vaimentavat rintojen liikettä merkittävästi.

Kuppi on rintaliivien tärkein osa

Tarua: Itse asiassa liivien tukevuuden kannalta tärkein on kuppien alla kulkeva osa, joka kiinnitetään yleensä selkäpuolella hakasilla. Uusien liivien pitäisi olla niin napakat, että ne yltävät kiinni vain uloimpaan hakaseen. Käytössä liivit löystyvät, jolloin voidaan ne voidaan kiinnittää sisempään hakaseen.