Opi kylpyläkeittiön salaisuudet

Hyvästi karut puhdistuskuurit, joissa joutuu tyytymään sitruunamehuun ja lähdeveteen. Nykyaikaisessa kylpyläkeittiössä nautinto ja maku kulkevat käsi kädessä terveellisyyden kanssa. Annamme vinkkejä, joilla kotoisen ruuanlaiton voi kotonakin kohottaa kylpylätasolle.

Entä jos kylpylässä tarjoillaankin vain yrttiteetä ja parsakaalikeittoa? Lienee parasta ottaa oma ruisleipäpaketti mukaan. Etenkin ulkomaiseen kylpylään ensi kertaa matkustava saattaa pakata mukana omia eväitä siltä varalta, että ruoka on niin niukkaa ja yliterveellistä, että nälkä murisee mahassa ja valvottaa yöt.

Epäilykset haihtuvat kuitenkin useimmiten jo alkumetreillä. Kylpyläbuumin edetessä on syntynyt uusi nautinnon ja terveellisyyden yhdistävä ruokafilosofia. Uudet, antoisat työpaikat kylpylöissä ovat saaneet kunnianhimoiset keittiömestarit toteamaan, että terveysseikkojen huomioiminen ruuanlaitossa ei välttämättä ole rajoite kulinaariselle luovuudelle. On innostavaa valmistaa täyttävää ja maistuvaa ruokaah yvistä ja tuoreista raaka-aineista puhtaiden yrttien ja mausteiden sekä ainesten oman maun avulla.

Ruuasta on muodostunut yksi kylpylöiden tärkeimmistä vetonauloista. Kylpylät ovat ymmärtäneet tarttua ruuanlaittoon kylpyläfilosofiaan sopivalla otteella eli kunnioittaen hyvää makua ja nautintoa.

Aterian tulee tehdä hyvää sekä keholle että mielelle. Tarkoitus ei ole keskittyä vain kaloreihin tai aineiden, vaikutukseen elimistöön, kuten laihdutusruokaa valmistettaessa. Kylpylöissä kokataan terveellistä ruokaa terveille ja reippaille ihmisille.

Oppiakseen loihtimaan aterioita, jotka ovat täydellisesti tasapainossa kehon ja mielen tarpeiden kanssa keittiömestareiden on perehdyttävä syvällisesti ruokien terveysominaisuuksiin ja rikottava totuttuja kaavoja.

Poissaolollaan loistavat kerma ja voi, joita monet kokit ovat tottuneet käyttämään runsaalla kädellä pyöristääkseen makuja ja saadakseen kastikkeista kiiltäviä ja pehmeän makuisia.

Epäterveellisen eläinrasvan korvaaminen kasvirasvoilla ja muilla terveellisillä nesteillä onkin yksi uuden kylpyläkeittiön peruskivistä. Jotta raaka-aineista saadaan esiin niiden tuoksut ja maut, niitä höyrytetään tai haudutetaan. Kylpyläkeittiössä käytetään runsaasti viinietikkaa, fondeja, soseita ja hedelmämehuja kerman ja voin sijaan.

Vanhojen tuttujen ja epäterveellisten ruokien muokkaaminen maultaan tunnistamattomiksi versioiksi ei ole kovin järkevää. Usein kylpylöiden keittiömestarit ammentavatkin inspiraatiota ruokakulttuureista, joissa perinteisesti ravitaan kehoa ja mieltä terveellisesti, kuten Aasiassa ja Välimeren maissa.

Tällä hetkellä kiinnostavat Italian ja Kalifornian uudet, kevyet keittiöt, kertovat tanskalaisen Skodsborgin kylpylähotellin keittiömestari Sören Bak ja ruoka- ja juomapuolen vastaava Bo Nielsen.

Heidän isännöimänsä Frederik ja Louise -ravintolan ruokaelämykset niittävät kehuja kävijöiltään. Maukas ruoka on myös erittäin terveellistä. Kun on ehdottoman tarkka raaka- aineiden valinnassa, ruuasta saa aina maistuvaa.

Ja jos sallitaan pieniä ja terveyden kannalta merkityksettömiä määriä voita tai kermaa silloin, kun niistä todella on hyötyä, voidaan valmistaa herkullista ja terveellistä ruokaa, kertoo Bak, joka kylpylävieraiden ohella kestitsee myös konferenssivieraita.

Monissa kylpylöissä on tarjolla erittäin vähäkalorisia aterioita ja ruoka-aineita, jotka kannustavat laihtumisesta haaveilevia asiakkaita kylpylässä oleskelun aikana.

Skodsborgissa ruokalistalla annosten viereen on lisätty punainen, keltainen tai vihreä merkki. Jos haluaa laihtua, vihreitä ruokia voi syödä mielin määrin, punaisia taas vain vähäisiä määriä. Valinta on kuitenkin aina asiakkaan oma.

Karen Lyager Horve