Lievitystä stressin oireisiin

Nämä stressiä lievittävät harjoitteet vievät jokainen alle minuutin! Tarkista vaikka kellosta!

Kun oikein stressaa ja päätä pakottaa, säryn syy on usein muualla kehossa. Kiire ja stressaaminen saavat hartiat ja yläselän jännittymään, ja pitkän päälle jännitykset muuttuvat kivuiksi, jotka heijastuvat hartioista niskaan aiheuttaen päänsärkyä.

Stressi ja kiire saavat helposti myös olka- ja käsivarret, ranteet ja kädet sekä ristiselän, pakarat ja jopa reisien takaosan lihakset jännittymään.

Nopeimman lievityksen oireisiin saa venyttelemällä ja rentouttamalla jännittyneitä lihaksia. Seuraavassa on kuusi stressijännityksiin tepsivää tehokasta venytystä, joita voi tehdä työn lomassa.

Nyrkkisääntönä on, että venytystä ei pidä pitää liian pitkään. Tee venytystä vain niin pitkään kuin venytys tuntuu tai niin kauan kun liike tuntuu hyvältä. Kun tunnet venytyksen jännittyneessä kohdassa, pidä venytys, hengitä kymmenen kertaa syvään ja rentoudu. Harjoituksen toistaminen tehostaa vaikutusta.

Terveitä lihaksia venytellessä ei saa tuntua kipua, eikä loukkaantuneita lihaksia saa venytellä lainkaan, ennen kuin ne ovat täysin tervehtyneet. Jos venäytit käsivartesi eilen, älä venyttele sitä tänään.

Toisinaan on niin paljon tekemistä, että tarvitsisi ylimääräisen parin käsiä. Koska sitä toivetta emme pysty toteuttamaan, tarjoamme sen sijaan muutamia tehokkaita ja nopeita venytyksiä, jotka auttavat lievittämään kiireen ja stressin aiheuttamia oireita.

Niska

Niskaa kannattaa alkaa venytellä heti, kun huomaa jännityksiä hartioissa ja niskassa. Istu tai seiso selkä suorana ja vie kädet selän taakse.
Tartu oikealla kädellä vasemman käden ranteeseen. Venytä vasenta käsivartta kohti oikeaa pakaraa ja nojaa päätä kohti oikeanpuoleista olkapäätä. Älä nosta hartiaa, vaan nojaa päätäsi sitä kohti.
Venytys tuntuu niskassa ja hartiassa.
Pidä venytys ja hengitä 10 kertaa syvään. Toista harjoitus vasemmalle puolelle.

Lonkat

Lonkanseudun lihakset jännittyvät istumatyössä aivan huomaamatta eritoten, jos joutuu työtaakan vuoksi tekemään pitkää päivää toimistossa.
Venyttely on onneksi helppoa. Siirrä tuolia hieman taemmas kirjoituspöydästä.
Nosta vasen jalka ja ota kiinni reiden takaosasta. Istu selkä suorana ja pidä oikea jalka lattiassa. Vedä vasenta jalkaa hitaasti kohti rintaa. Pidä venytys. Jos jalka nousee kepeästi rintaan asti, sinulla on joko Pamela Andersonin povi tai nivelet kuin Nadia Comanecilla. Venytys tuntuu lonkanseudun lihaksissa.
Toista liike oikealla jalalla.

Selkä ja hartiat

Asetu seisomaan haara-asentoon seinää kohti noin käsivarren mitan päähän seinästä. Kallista vartaloa eteenpäin ja nojaa kämmenillä seinään käsivarret suorina. Notkista sitten polvia ja taivuta ylävartalo ja pää alaspäin käsien väliin, kunnes tunnet venytyksen hartioissa ja selässä sekä olkavarsissa.

Selkä

Istumatyössä selkä kipeytyy helposti, eritoten jos päivät venyvät kovin pitkiksi. Jos selkäsi väsyy ja kipeytyy kirjoituspöydän tai tietokoneen ääressä kaikesta venyttelystä ja jumppaamisesta huolimatta, varmista, että istut oikein, vaihdat asentoa riittävän usein ja että kalusteet ja niiden säädöt sopivat mittoihisi.
Istu tai seiso selkä suorana. Pane kädet ristiin niskan taakse. Lähennä lapoja vetämällä kyynärpäitä taaksepäin ja pidä venytys.

Käsivarret ja kädet

Toimistotyössä tuntuvat käsivarsien ja käsien kivut johtuvat usein siitä, että kädet ovat huonossa asennossa hiirtä tai näppäimistöä käytettäessä. Jos ranteet ovat taipuneina, kyynärvarren lihakset joutuvat erityisen koville.

Seuraava liike venyttää mukavasti kyynärvarsia. Ojenna vasen käsivarsi suoraksi kämmen ylöspäin. Tartu oikealla kädellä vasemman käden sormiin ja taivuta kämmentä varovasti itseesi päin pitäen käsivarsi aivan suorana. Pidä venytys ja hengitä 10 kertaa syvään. Liike tuntuu erityisesti kyynärvarren sisäsyrjän lihaksissa. Venyttele sitten toinen käsi.