7 helppoa vinkkiä parempaan työergonomiaan

Samassa asennossa jumittaminen koko pitkän työpäivän on myrkkyä keholle, joka on luotu liikkumaan. Kokosimme asiantuntijan tehovinkit toimistotyöläisen parempaan työergonomiaan.

Nainen istuu toimistotuolissa työpöydän ääressä. Hän etsii vinkkejä hyvään työergonomiaan.

TYÖERGONOMIA – Nouse tuolista pitkin päivää ja pidä istuessasi selkä ­suorana. Näillä konsteilla pääset asiantuntijan ­mukaan jo pitkälle.

© iStock

Hartiat, niska, alaselkä ja ranteet – pitkät päivät tietokoneen ääressä tuntuvat monilla kipuina eri puolilla kehoa.

Kipuja on onneksi mahdollista ehkäistä. Ergonomian asiantuntija antaa parhaat vinkkinsä toimistotyöläisen parempaan työergonomiaan.

7 vinkkiä parempi ergonomia työssä

Vaihtele asentoa

Anna keholle mahdollisimman paljon liikettä työpäivän mittaan. Vaihtele asentoa istuessasi ja jos käytössä on sähköpöytä, hyödynnä sitä. Nouse myös tuolista
jaloittelemaan pitkin päivää.

Näyttö sopivan etäälle

Monissa toimistoissa on käytössä leveät tietokoneiden näytöt. Jos työpäivän mittaan ei tahdo käännellä katsettaan sivulta toiselle kuin tennis­tuomari, tulee näyttö asettaa riittävän etäälle. Käytännössä tämä tarkoittaa A4-arkin verran etäisyyttä näppäimistön ja näytön välillä.

Riittävästi tukea kyynärvarsille

Pöydän tulee kannatella kyynärvarsia, kun istut selkä suorana ja hartiat rentoina. Jos pöytä on liian korkealla, hartiatkin nousevat ja jännittyvät, ja liian matalan pöydän äärellä on taas istuttava kumarassa asennossa selkä köyryssä.

Istuinsyvyydelläkin on väliä

Tuolin istuinosan tulee olla sopivan syvä, jotta se tukee kunnolla reisiä. Tuolin etureunan ja polvitaipeen väliin tulisi jäädä kämmenen leveydeltä tilaa. Jos tuolin etureuna tulee polvitaipeita vasten, verenkierto jalkojen alaosaan voi häiriintyä.

Näyttö oikealle korkeudelle

Tietokoneen äärellä katseen luontainen suunta on hieman alaviistoon. Jos näyttö on liian korkealla, päätä on kallistettava taakse näyttöä katsoessa. Kuvittele, että istut lukemassa lehteä – näytön tulisi olla vastaavalla korkeudella ja kallistettuna niin, että niska pysyy suorana ja rentona sitä katsoessa.

Näppäimistön sopiva etäisyys

Näppäimistön tulisi olla sopivalla etäisyydellä niin, että noin puolet kyynärvarresta lepää pöytää vasten näppäimistön edessä. Jos näppäimistö on liian etäällä, käsiä ­täytyy vastaavasti tuoda eteen, jolloin ­yläselkä pyöristyy. Tällainen asento ­kuormittaa turhaan niskaa.

Tuolia ylemmäs

Mitä korkeammalla istut, sitä ryhdikkäämpi asentosi on. Jos tuolissa istuessa polvet ovat noin 90 asteen kulmassa, istuma-asento helposti hieman romahtaa. Jos istuin on sen sijaan korkeammalla niin, että reidet tulevat istuessa hieman alaviistoon, selkäkin pysyy helpommin suorassa.

© iStock

Lähde: ergonomia-asiantuntija B. Gerbola

Kunto Plus nro. 07/2023