11 hyvää syytä juoda kahvia

Täältä saat 11 syytä nautiskella kahvistasi hyvällä omallatunnolla.

 • Sappikivitaudin riski alenee
  Kolme kupillista kahvia päivässä voi alentaa sappikivien muodostumisen riskiä 40 prosentilla. Harvard School of Public Healthin tutkijat seurasivat 46 000 miestä kymmenen vuoden ajan ja huomasivat, että mitä enemmän kahvia, sitä vähemmän sappikiviä. Kofeiinin oletetaan edistävän sappirakon supistumista ja tyhjentyntymistä, jolloin sappikivien muodostuminen saattaa vähentyä.

 • Aikuistyypin diabeteksen riski alenee

Jokainen kupillinen kahvia alentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tutkijat eivät vielä tiedä tarkalleen, mitkä kahvin ainesosat saavat aikaan positiivisen vaikutuksen, sillä myös kofeiiniton kahvi vaikuttaa samalla tavalla. Oletuksena on, että vaikuttavia tekijöitä ovat kahvin lukuisat antioksidantit tai sen sisältämä magnesium. Harvard School of Public Healthin tutkimus osoittaa, että naisilla, jotka juovat kuusi kupillista kahvia päivittäin, riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on noin 40 prosenttia alempi kuin muilla. Ruotsalainen laaja tutkimus puolestaan osoittaa, että kahvia paljon juovilla naisilla riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on jopa 75 prosenttia muita alempi. - Sydän- ja verenkiertoelimistö vahvistuu
Kahvin juominen nostaa verenpainetta ja sykettä, mutta vain väliaikaisesti, joten se on vaaratonta. Norjalainen tutkimus, johon osallistui yli 23 000 sairaanhoitajaa, osoitti, että 1 - 3 kupillista suodatinkahvia päivässä voi alentaa riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Myös amerikkalaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisillä, jotka juovat säännöllisesti kahvia, on pienempi riski saada sydänongelmia.

 • Vatsan toiminta paranee
  Monet ajattelevat kahvin aiheuttavan vatsan ärsytystä ja välttelevät siksi kahvin juomista. Wienin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että tummapaahtoiset kahvipavut sisältävät ainetta, joka todennäköisesti hillitsee vatsahapon tuotantoa. Paljon kahvia juovat saavat kuitenkin kahvin mukana monia muita aineita, kuten kofeiinia, jotka voivat ärsyttää mahaa. Siksi ei ole vatsaystävällistä juoda litratolkulla kahvia.

 • Suolistosyövän riski pienenee
  Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan neljä kupillista kahvia päivässä voi alentaa riskiä sairastua suolistosyöpään. Syynä on oletettavasti se, että kahvi nopeuttaa ruuan kulkeutumista ruuansulatuselimistön läpi. Kahvi myös vähentää sappihapon eritystä.

 • Kestävyys paranee
  Yhdeksälle pyöräilijälle tehtiin koe, jossa heille annettiin ensin kofeiinitonta kahvia ja seuraavalla kerralla tavallista kahvia tunti ennen urheilusuoritusta. Koe osoitti, että pyöräilijöiden kestävyys parani merkittävästi tavallisen kahvin nauttimisen jälkeen. He pystyivät pitämään täyttä vauhtia yllä viisitoista minuuttia pidempään saatuaan 330 mg kofeiinia. Lisäksi he sanoivat suorituksen tuntuneen tuolloin kevyemmältä kuin kofeiinittoman kahvin jälkeen. Luultavasti se johtuu kahvin vaikutuksista sympaattisen hermoston toimintaan. Myös rasvanpoltto parantui huomattavasti kofeiinipitoisen kahvin nauttimisen jälkeen, mutta hiilihydraattiaineenvaihduntaan kofeiini ei vaikuttanut.