Juuripohjapizza

45 minuuttia
844 kcal

Rapea juureen leivottu kinkku-mozzarellapizza. Rucola sopii hyvin pizzan päälle.

kinkkupizza

PIZZA hyvistä aineksista ei koskaan mene pieleen.

© B. Hastoft

Juuripohjapizza

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 pohjaa

Pizza – ensimmäinen päivä

  • 2 dl vettä
  • 37 g täysjyvävehnäjauhoja
  • 150 g 00-vehnäjauhoja
  • 1 g kuivahiivaa
  • 25 g juurta

Pizza – toinen päivä

  • 112 g 00-vehnäjauhoja
  • 7½ g merisuolaa

Pizza – täytteet

  • 150 g pizzakastiketta
  • 125 g tuoretta mozzarellaa
  • 150 g kirsikkatomaatteja
  • ½ kourallista oliiveja
  • 8 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
  • basilikaa

Hapanjuuri – perusohje

  • ¾ dl vettä
  • ¼ dl täysjyväjauhoja, vehnää tai ruista
  • ½ dl vehnäjauhoja

Valmistus

  • Sekoita lämmin vesi, täysjyväjauhot, vehnäjauhot, kuivahiiva ja juuri – resepti alempana – pehmeäksi, tarttuvaksi taikinaksi.
  • Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna seistä jääkaapissa yön yli.
  • Vaivaa taikinaa 3 minuuttia mielellään yleiskoneessa. Lisää toisen päivän vehnäjauhot ja suola. Vaivaa vielä 5–6 min.
  • Taittele taikinaa muutaman kerran, peitä ja anna levätä 1 tunti.
  • Jaa taikina neljään osaan ja pyöräytä palloiksi omiin astioihinsa. Peitä ja pane kylmään vähintään 6 tunniksi.
  • Pane pelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
  • Kauli neljä halkaisijaltaan noin 25 cm pizzapohjaa. Levitä päälle pizzakastike ja murusteltu mozzarella.
  • Lisää puolitetut tomaatit ja oliivit.
  • Laske uunin lämpö 225 asteeseen. Paista pizzat uunin alatasolla yksi kerrallaan kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi.
  • Viimeistele pizzat ilmakuivatulla kinkulla ja basilikanlehdillä.

Juuren valmistus

  • Sekoita vesi ja jauhot tasaiseksi puuroksi kannelliseen astiaan. Jätä kansi raolleen, jotta juuri saa ilmaa.
  • Anna seistä huoneenlämmössä 4 päivää. Sekoita kerran päivässä.
  • Heitä kuori ja puolet juuresta pois. Herättele juuri 1 dl:lla vettä ja 1 dl:lla jauhoja, joista puolet on täysjyvää.
  • Anna juuren seistä vielä 1–2 päivää, kunnes se kuplii. Säilytä yli jäänyt juuri tiiviisti suljetussa astiassa jääkaapissa ja ruoki eli herättele se aina ennen leipomista.

VINKKI Pohjasta tulee rapea, kun pizzaan ei laita liikaa täytteitä.

VINKKI Pizza bianco syntyy, kun levität pizzapohjalle ricottaa, notkistettua maustamatonta tuorejuustoa tai smetanaa. Täytteeksi sopii esimerkiksi keitetty peruna ohuina viipaleina ja mozzarellamurut. Mausteeksi rosmariinia.

VINKKI Jos sinulla on pizzauuni, ripottele pizzalapiolle maissitärkkelystä tai rakenna pizza juuri pohjan kokoisen leivinpaperin päälle, niin saat pizzan siirrettyä uuniin eikä se jää lapioon kiinni.