Vihannekset kannattaa syödä raakoina

Kypsentämättömistä vihanneksista valmistettu salaatti on monin tavoin terveydelle eduksi.

Kypsentämättömistä kasviksista valmistettu salaatti on terveydelle hyväksi. Salaatin syömisen jälkeen tutkimuksen osallistujien veressä oli terveyttä edistäviä määriä A-, B6- ja E-vitamiinia, folaattia ja antioksidantteihin kuuluvia karotenoideja.

Kourallisesta parsakaalia saa lähes suositellun päivittäisannoksen verran kyseisiä vitamiineja ja hivenaineita. Mikäli kypsentämättömiä kasviksia syödään enemmän, terveellisten aineiden määrä veressä nousee entisestään.

Kasviksia nauttivilla henkilöillä oli veressään 15 % enemmän hyödyllisiä vitamiineja ja antioksidantteja kuin niillä, jotka eivät käyttäneet lainkaan kasviksia.

TERVEYTTÄ KASVIKSISTA

  • Vihreät salaatinlehdet. Mitä tummempia, sitä enemmän vitamiineja. Esimerkiksi romainesalaatti sisältää viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin jäävuorisalaatti.
  • Herkkusienten, valkosipulin ja palkokasvien fytoestrogeenit laskevat elimistön estrogeenitasoa, jonka tiedetään olevan osasyyllisenä mm. rintasyöpään.
  • Punaiset kasvikset sisältävät runsaasti antioksidatiivista lykopeenia, joka voi auttaa ehkäisemään syöpäkasvainten syntyä.
  • Vihreät kasvikset sisältävät mm. klorofylliä, jonka uskotaan ehkäisevän syöpää, sekä luteiinia, rautaa ja K-vitamiinia.
  • Pienet tummat kasvikset, kuten munakoiso, sisältävät aineita, joiden väitetään hillitsevän pahanlaatuisten aivokasvainten kasvua.
  • Esimerkiksi kokonaisten maissinjyvien ja villiriisin hiilihydraateista saa energiaa ja monia hivenaineita.
  • Keltaiset ja oranssit kasvikset sisältävät paljon C-vitamiinia ja beetakaroteenia.
  • Pähkinät ja mantelit edistävät ravintoaineiden imeytymistä elimistöön.