Näin paljon kuluu 30 minuutin liikunnalla

Paljonko voit napostella juoksulenkin päälle painonhallintaa vaarantamatta? Lue myös, miksi energiankulutus tulee helposti yliarvioitua.

Katso, miten voit palkita itseäsi ilman että tulee syötyä enemmän kuin lenkillä kului. Esimerkit sen mukaan kuntoilitko kevyesti, kohtuullisella teholla vai vauhdikkaasti. Luvut on laskettu noin 65 kiloa painavalle naiselle.

Kevyt liikunta

Esimerkiksi 30 min reipasta kävelyä:
Voit syödä noin 30 g manteleita tai tummaa suklaata, tai 280 g viinirypäleitä.

Keskiraskas liikunta

Esimerkiksi 30 min reipasta sauvakävelyä, uintia tai maastopyöräilyä vaihtelevassa maastossa:
Voit syödä noin 40 g manteleita tai tummaa suklaata, tai 360 g viinirypäleitä.

Raskas liikunta

Esimerkiksi 30 min vauhdikasta juoksua tai spinningiä.
Voit syödä noin 50 g manteleita tai tummaa suklaata, tai 450 g viinirypäleitä.

Kokeile ilmaista energialaskuriamme ja tarkasta, montako kilokaloria tarvitset päivittäin.

Miksi energiankulutus tulee helposti yliarvioitua?

On valitettavan helppoa yliarvioida liikunnan aikana kulutettujen kaloreiden määrä ja siten myös se, kuinka paljon ylimääräistä herkuttelua liikunnan avulla on "ansaittu". Paljastamme nyt kolme yleisintä ansaa, joihin voit langeta arvioidessasi kuntoilun jälkeistä energiantarvetta:

  • Kokonaiskulutus unohtuuLiikunnan aikana kulutetut kalorit korvaavat niitäkin kaloreita, joita olisit kuluttanut myös muiden aktiviteettien aikana. Jos esimerkiksi juokset lenkin imuroinnin sijaan, todellinen hyöty on "vain" juoksun aikaansaama energiankulutus vähennettynä imuroinnin aikana kuluvilla kaloreilla.
  • Matala teho = matala kulutusIntensiteetillä on merkittävä vaikutus kalorikulutukseen. Siksi tunnin mittaisella juoksulenkillä voi kulua hyvin eri määrä kaloreita riippuen siitä, juostaanko rauhalliseti vai vauhdikkaasti. Mitä kovempaa treenaat, sitä enemmän kulutat kaloreita.
  • Hoikka vartalo kuluttaa vähemmänMuutaman kilon laihduttaminen tuo mukanaan myös tylsän asian: Kulutat vähemmän kaloreita. Mitä vähemmän painat, sitä vähemmän myös kulutat niissä liikuntalajeissa, jotka sisältävät juoksua ja hyppyjä. Siksi laihtumisen jälkeen energiankulutus on pienempää, vaikka liikkuisi yhtä paljon kuin ennenkin.