Ateriavinkit: syö näin juoksutapahtumapäivänä

Tapahtumapäivänä ei kannata kikkailla kokeilemalla uusia ruokia - vanhassa tutussa vara parempi!

nainen valmiina maratonille

Vältä kokeiluja

Valitse jo aiemmin kokeiltu ja hyväksi havaittu ruokajärjestys. Tänään ei oteta riskejä eikä testata uutta! Tämä on tapahtumapäivän tärkein sääntö, joka pitää muistaa paitsi joka aterialla myös suorituksen aikaisessa tankkauksessa, vaatteissa, kengissä jne.

Asennoidu suoritukseen kuin tenttiin, jossa hyödynnetään aikaisemmin hankittuja kokemuksia. Reipas keventäminen ja oikeat ruokailutottumukset tekevät suorituksesta nautittavan elämyksen.

Syö näin tapahtumapäivänä

 • Aamupala: Syö 3 tuntia ennen suorituksen alkua kevyt ateria, joka ei paina vatsassa, mutta pitää olon kylläisenä starttiin asti. Kolme suosittua esimerkkiä:
  a) 2-3 munan munakas, rukiinen juustovoileipä + 1 lasi tuoremehua.
  b) Jogurttia, banaania, marjoja ja mantelirouhetta.
  c) Annos kaurahiutaleita, sokeria ja manteleita.
  Moni nauttii tässä vaiheessa vahvaa kahvia saadakseen vatsansa käyntiin. Juo myös iso lasillinen vettä, jotta nestetasapainosi olisi varmasti kunnossa. Jos olet punajuuri-ihmisiä, nauti mehu nyt.
 • Kilpailun alla: Tee puoli litraa omaa energiajuomaa: omenatuoremehua, kivennäisvettä ja ripaus suolaa. Lopeta juominen tunti ennen lähtöä.
 • Juuri ennen lähtöä: Energiageeli tai kypsä banaani, 2,5 dl vettä. Huomaa, että tämän annoksen sietokyky tulee olla testattu etukäteen.

 • Juoksun aikana: Puolimaratonilla ja sitä pidemmillä matkoilla energiaa on hyvä tankata myös suorituksen aikana. Selvitä etukäteen, miten esimerkiksi pieni energiageeli tai pieni energiajuoma 5—10 km:n välein toimii sinun kohdallasi.

 • Heti juoksun jälkeen: Vaihda kuiviin vaatteisiin ja syö banaaneja, energiajuomaa tai mitä maalialueella on tarjolla. Täydennä proteiinipatukalla. Proteiinit ja hiilihydraatit tukevat kehon palautumista ja auttavat toipumaan rasituksesta.