Terveellisin tee

Valkoisen teen suosio kasvaa kasvamistaan. Se on huipputerveellinen juoma, joka edistää hyvää oloa monin tavoin. Se auttaa esimerkiksi hillitsemään virusperäisiä tulehduksia ja alentaa kuumetta.

Valkoinen on peräisin samanlaisesta pensaasta kuin musta ja vihreä tee. Se on kuitenkin harvinainen ja kallis laatu, jota tuotetaan vain Kiinassa. Valkoisen teen sato kerätään varhain keväällä, jolloin teepensaan ylimmät lehdet ovat avautumassa ja silkkisen vaalean nukan peitossa.

Näissä nuorissa nupuissa on enemmän antioksidatiivisia katekiineja kuin muissa osissa eli sen terveysvaikutukset ovat samantyyppisiä kuin vihreän teen. Teen lehdet kuivataan vapaasti raikkaassa ulkoilmassa eikä niitä fermentoida.

Valkoisen teen terveyttä edistävät vaikutukset ovat mustaa ja vihreää teetä voimakkaampia. Erot johtuvat sekä valkoisen teen runsaammasta antioksidanttimäärästä että teelehtien erilaisista käsittelytavoista. Sekä mustan että vihreän teen käsittelyprosessi on valkoista teetä pidempi. Näin ollen pitkässä käsittelyssä lehtien antioksidantteja menetetään enemmän.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan valkoinen tee auttaa hillitsemään bakteeri- ja virusperäisiä tulehduksia. Siksi vilustumisoireiden ilmaantuessa kannattaa siemailla kupillinen valkoista teetä.

Kiinassa valkoista teetä käytetään kuumelääkkeenä.

Valkoisella teellä voidaan lievittää myös nesteen kertymistä kudoksiin ja virkistää suolen toimintaa. Kiinassa valkoista teetä pidetään vatsalle lempeänä juomana, joka sopii hyvin aterian jälkeen nautittavasti.

  • Haudutusaika: 5-8 minuuttia
  • Veden lämpötila: 70-80 astetta

LUE MYÖS: Onko kamomillatee terveellistä?