Sydäntä hoivaava klassikko

Musta tee on teelaaduista tutuin ja suosituin. Siitä on kehitetty lukemattomia eri sekoituksia. Musta tee maistuu hyvältä ja on hyväksi sydämelle.

Musta tee on vihreän ja valkoisen teen tavoin peräisin teepensaasta (Camellia sinensis). Poiminnan jälkeen teelehdet fermentoidaan. Fermentointi on happikäymisprosessi, joka vaikuttaa teen makuun, ulkonäköön sekä sen vaikutuksiin. Musta tee sisältää runsaasti etenkin flavoinoideja. Flavonoidit tuovat mustan teen makuun lievän kitkeryyden, mutta tekevät siitä samalla terveysjuomaa, joka auttaa elimistöä suojautumaan monelta sairaudelta.

Mustan teen flavonoidit ehkäisevät haitallisen LDL-kolesterolin hapettumista. Hapettunut LDL-kolesteroli lisää verisuonten kalkkeutumisalttiutta, sillä elimistö ei kykene säätelemään hapettuneen LDL-kolesterolin vaikutusta yhtä tehokkaasti kuin normaalin LDL-kolesterolin.

Kun mustan teen sisältämät flavonoidit alentavat hapettuneen LDL-kolesterolin määrää veressä, se vaikuttaa myös sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevästi. Eräässä kliinisessä kokeessa 14 koehenkilöä nautti 7,5 desilitraa mustaa teetä päivittäin neljän viikon ajan. Testiviikkojen jälkeen LDL-kolesterolin hapettuminen oli selvästi vähentynyt.

Monet tutkimukset osoittavat, että teen sisältämät flavonoidit edistävät kehon omia kuonanpoistoprosesseja, vahvistavat vastustuskykyä, ehkäisevät verihiutaleiden paakkuuntumista, tukevat hormonijärjestelmän tomintaa, alentavat verenpainetta, hillitsevät bakteerien lisääntymistä ja hillitsevät virusinfektioita.

Eläinkokeissa saatujen tulosten mukaan musta tee on vihreän teen veroinen ase liiasta auringonpalvonnasta johtuvan ihosyövän ehkäisijänä.

  • Haudutusaika: 2 - 4 minuuttia
  • Veden lämpötila: 90 astetta

LUE MYÖS: Onko kamomillatee terveellistä?

Mustan teen laatuja

Musta tee ei ole yksi yhtenäinen teelaatu, vaan siihen luetaan valtava määrä erilaisia teetyyppejä. Seuraavassa muutamia poimintoja:

Darjeeling: Valmistetaan teepensaan lehdistä. Hienon tuoksun ja maun ansiosta yksi arvostetuimpia teelaatuja.

Hedelmäteet: Sisältävät kuivattuja hedelmänpaloja tai hedelmäaromeja, jotka täydentävät mustan teen omaa makua.

Assam: Intialainen musta tee, josta valmistetaan esimerkiksi chai - kanelilla ja neilikalla maustettu teejuoma.

Earl grey: Maustettu pienestä vihreästä bergamottisitruunasta saatavalla aromaattisella bergamottiöljyllä.

Ceylon: Ceylonin saaren eli nykyisen Sri Lankan mukaan nimetty tee. Helposti kitkeröityvän teen täydennykseksi sopii maito.

Keemun: Keemun-teen sisältämä aromaattinen öljy antaa sille miedon savuisen aromin.