Totta ja tarua laktoosi-intoleranssista

Monenlaiset vatsavaivat tulkitaan helposti laktoosi-intoleranssiksi, vaikka se on itse asiassa Pohjoismaissa harvinaisempi kuin muualla.

Maitoa juova nainen

Noin 18 prosentilla suomalaista aikuisista puuttuu laktoosia pilkkova laktaasientsyymi, mikä voi aiheuttaa laktoosi-intoleranssia.

Laktoosi-intoleranssista on tullut vähitellen melkeinpä kansantauti, ainakin ihmisten omien diagnoosien perusteella. Monet eivät nimittäin hakeudu oireiden ilmaantuessa lääkärin tutkimuksiin vaan päättelevät omatoimisesti vatsavaivojen johtuvan laktoosi-intoleranssista.

Maailman väestöstä arviolta jopa noin 75 prosenttia ei siedä maitotuotteita, mutta täällä Pohjolassa tilanne on varsin toinen: Suomessa laktoosia pilkkova laktaasientsyymi puuttuu vain noin 18 prosentilla väestöstä ja muissa Pohjoismaissa noin 5–10 prosentilla. Laktoosi-intoleranssin on arveltu olevan harvinaisempaa alueilla, joilla on pitkät perinteet lypsykarjan kasvatuksesta ja maidon käyttämisestä vielä aikuisiälläkin.

TOTTA: Laktoosi-intoleranssi johtuu laktaasi-entsyymin puuttumisesta

Laktaasi on ruuansulatusentsyymi, joka pilkkoo ohutsuolessa maitosokeria eli laktoosia, jotta se voi edelleen imeytyä verenkiertoon. Jos laktaasi-entsyymi puuttuu, laktoosi jää suoleen ja voi aiheuttaa vatsakipuja, ripulia ja turvotusta. Kaikilla oireita ei kuitenkaan ilmene.

TARUA: Laktoosi-intoleranssi on sama kuin maitoallergia

Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi on kaksi aivan eri asiaa, vaikka niillä voikin olla samankaltaisia oireita. Maitoallergiassa oireiden aiheuttajana ovat maidon proteiinit, jotka voivat aiheuttaa niille herkistyneelle hyvin vakavankin allergisen reaktion.

TOTTA: Laktoosi-intoleranssin oireita voi torjua laktoosinpilkkojavalmisteilla

Laktoosi-intoleranssin oireiden ennaltaehkäisyyn on saatavana laktaasientsyymivalmisteita, joiden sisältämä laktaasi pilkkoo laktoosipitoisten ruokien maitosokeria. Valmisteita otetaan yleensä 1–5 kappaletta ennen ateriaa, oikean annostuksen löytää kokeilemalla. Laktoosin sieto on kuitenkin yksilöllistä, joten kaikilla valmisteet eivät toimi.

TARUA: Maitotuotteet ovat vaarallisia laktoosi-intoleranssista kärsiville

Laktoosi-intoleranssista kärsivälle ei ole vaarallista, vaikka tämä nauttisikin laktoosia sisältäviä maitotuotteita. Ne kuitenkin aiheuttavat epämiellyttäviä oireita, kuten vatsakipuja ja turvotusta – tämä on siis syytä muistaa jäätelökioskin luukulla.

TOTTA: Laktoosin sieto vaihtelee yksilöllisesti

Laktoosi-intoleranssista kärsivillä oireiden voimakkuus vaihtelee yksilöllisesti – jotkut voivat käyttää maitotuotteita ilman oireita, toisilla taas jo maitotilkka kahvissa voi olla liikaa. Oman sietorajan saa selville kokeilemalla.

Vatsanpuruihin voi olla monia syitä, kuten liian rasvainen tai muuten sopimaton ruoka tai esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä. Laktoosi-intoleranssia epäiltäessä kannattaakin hakeutua lääkärin tutkimuksiin, jotta diagnoosi voidaan varmistaa.