Vedekeitin höyrää keittiössä
© Colourbox

Saako vedenkeittimeen laittaa lämmintä vettä?

Onko väliä, pannaanko vedenkeittimeen lämmintä vai kylmää vettä?

tiistai 12. heinäkuuta 2016
Jos haluat pelata aivan varman päälle, niin käytä ruokaan ja juotavaksi kylmää vettä. Etenkin vanhempi sukupolvi muisti korostaa, että perunoiden tai juuresten keittämistä ei saisi nopeuttaa käyttämällä keitinvetenä kuumaa vesijohtovettä, mutta onko tälle puheelle enää käytännön pohjaa? 


Lämpimän vesijohtoveden välttäminen liittyy siihen, että vesi saattaa olla putkistossa melko pitkään, ja kuumaan veteen voi liueta putkien sisäpintaan kertyneitä bakteereja ja kemiallisia yhdisteitä, jotka sitten päätyvät ruokaan. Jos vesi kuumennetaan kiehuvaksi ruokaa laitettaessa, enin osa bakteereista kuitenkin kuolee. Kaikkein varminta kuitenkin on käyttää vain kylmää vettä kaikkeen ruoanlaittoon. Jos juot vesijohtovettä, voit juoksuttaa kylmää vettä ensin jonkin aikaa, niin kauimmin seissyt vesi valuu pois. Ota valutettu vesi kuitenkin talteen muuhun käyttöön, jotta hyvää, puhdistettua vesijohtovettä ei suotta mene hukkaan.

Jos kuitenkin olet kiireisenä aamuna tottunut valuttamaan hanasta kuumaa vettä vedenkeittimeen, koska vesi kiehuu siten nopeammin, älä ole huolissasi. Sairastumisen riski on hyvin pieni.

Valitse LÄMMIN vesi

  • puhdistukseen 
  • astioiden pesuun 
  • käsien pesuun

VINKKI! Ruusut ja muut puuvartiset leikkokukat viihtyvät lämpimässä vedessä.

Valitse KYLMÄ vesi

  • lihan sulatukseen 
  • kahvin valmistukseen 
  • ruoanlaittoon

VINKKI! Tulppaanit ja muut pehmeävartiset leikkokukat viihtyvät kyl - mässä vedessä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee