Saako vedenkeittimeen laittaa lämmintä vettä?

Onko väliä, pannaanko vedenkeittimeen lämmintä vai kylmää vettä? Entä kannattaako ruuanlaittoon käyttää kylmää vai lämmintä vettä? Lue lisää alta.

Vedenkeitin höyryää keittiössä

LÄMMINTÄ VAI KYLMÄÄ? Milloin pitäisi käyttää kylmää vettä ja milloin lämmintä? Lue vastaus alta.

© Colourbox

Jos haluat pelata aivan varman päälle, niin käytä ruokaan ja juotavaksi kylmää vettä. Etenkin vanhempi sukupolvi muisti korostaa, että perunoiden tai juuresten keittämistä ei saisi nopeuttaa käyttämällä keitinvetenä kuumaa vesijohtovettä, mutta onko tälle puheelle enää käytännön pohjaa?

Miksei lämmintä vettä kannata

käyttää ruuanlaittoon?

Lämpimän vesijohtoveden välttäminen liittyy siihen, että vesi saattaa olla putkistossa melko pitkään, ja kuumaan veteen voi liueta putkien sisäpintaan kertyneitä bakteereja ja kemiallisia yhdisteitä, jotka sitten päätyvät ruokaan.

Jos vesi kuumennetaan kiehuvaksi ruokaa laitettaessa, enin osa bakteereista kuitenkin kuolee. Kaikkein varminta kuitenkin on käyttää vain kylmää vettä kaikkeen ruoanlaittoon.

Jos juot vesijohtovettä, voit juoksuttaa kylmää vettä ensin jonkin aikaa, niin kauimmin seissyt vesi valuu pois. Ota valutettu vesi kuitenkin talteen muuhun käyttöön, jotta hyvää, puhdistettua vesijohtovettä ei suotta mene hukkaan.

Jos kuitenkin olet kiireisenä aamuna tottunut valuttamaan hanasta kuumaa vettä vedenkeittimeen, koska vesi kiehuu siten nopeammin, älä ole huolissasi. Sairastumisen riski on pieni – mutta kuitenkin olemassa.

Milloin kannattaa valita lämmin ja milloin kylmä vesi?

Valitse LÄMMIN vesi

  • puhdistukseen
  • astioiden pesuun
  • käsien pesuun

VINKKI! Ruusut ja muut puuvartiset leikkokukat viihtyvät lämpimässä vedessä.

Valitse KYLMÄ vesi

  • lihan sulatukseen
  • kahvin valmistukseen
  • ruoanlaittoon

VINKKI! Tulppaanit ja muut pehmeävartiset leikkokukat viihtyvät kylmässä vedessä.