Onko punaviini terveellistä?

Olen kuullut paljon erilaisia mielipiteitä siitä, onko terveellistä juoda päivittäin ­lasillinen punaviiniä vai ei. Mikä on totuus punaviinin terveellisyydestä?

Punaviiniä kaadetaan lasiin

Ikävä kyllä vastaus on, että punaviini ei ole terveellistä. Punaviini on nautintoaine. Tosin se joskus kohotetaan antioksidanttiensa ansiosta terveysjuomaksi, mutta tämä on liioittelua. Kaaliin, marjoihin ja muihin terveellisiin elintarvikkeisiin verrattuna punaviinin sisältämien antioksidanttien määrä on merkityksettömän pieni.

Yhdellä osa-alueella punaviini kuitenkin voi tehota, nimittäin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. On todettu, että yksi päivittäinen annos pienentää veritulpan riskiä. Vaikutus on sama, joitpa sitten punaviiniä, olutta tai viinaa. Asiassa on kuitenkin yksi mutta: punaviinin juonnilla on myös ikäviä seurauksia, jotka painavat vaakakupissa hyötyjä enemmän. 3-6 annosta viikossa kasvattaa rintasyövän riskiä peräti 8 prosenttia. Unitutkijat ovat todenneet unen laadun heikkenevän jo 1-2 annoksen jälkeen, ja liikuntafysiologit ovat havainneet laajempia tulehdustiloja elimistössä niillä, jotka palkitsevat itsensä rankan treenin parilla lasillisella.

Nauti siis lasillinen punaviiniä silloin tällöin, kun sinun todella tekee mieli. Älä kuitenkaan juo viiniä päivittäin sillä verukkeella, että se edistää terveyttä.

Lue lisää punaviinin vaikutuksista täältä