Kannattaako valita viikunoita vai taateleita?

Kuivatut hedelmät ovat erinomainen vaihtoehto suklaalle ja muille makeisille. Mutta kumpi on terveellisempi valinta, viikuna vai taateli?

Luontaisen makeutensa lisäksi kuivatuissa hedelmissä on tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä usein myös terveellisiä fytokemikaaleja, jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja auttavat elimistöä torjumaan talviset vilustumiset.

Kuivatuista hedelmistä suosituimpiin kuuluvat taatelit ja viikunat, jotka molemmat päihittävät makeiset terveellisyydessään. Mutta herkkujen välillä on myös eroja. Terveellisyydessä kuivatut viikunat lyövät laudalta taatelit.



100 g kohti Viikuna Taateli
Energiaa 268 kcal 329 kcal
Proteiinia 3 g 2 g
Rasvaa 1,2 g 0,5 g
Hiilihydraatteja 65,3 g 74,9 g
Kuitua 9,3 g 6,4 mg
Kalsiumia 193 mg 51 mg
Kaliumia 1010 mg 643 mg

Tulos: Kuivattujen viikunoiden energiasisältö on selvästi taateleita pienempi. Lisäksi ne sisältävät enemmän ruuansulatusta edistäviä kuituja. Myös kivennäisaineiden ja etenkin antioksidanttien kannalta viikunat voittavat ylivoimaisesti.