Näin syöt terveellisemmin – helpot vinkit

Pienillä muutoksilla voi olla iso vaikutus. Kokosimme 14 vinkkiä terveellisempään ruokavalioon.

Nainen laittaa ruokaa keittiössä

Pienilläkin muutoksilla voi olla yhdessä iso vaikutus. Kokosimme yhteen tapoja tehdä arjen syömisestä terveellisempää – makunautinnoista tinkimättä.

Helpot terveelliset muutokset

1. Syö kananmuna aamiaiseksi

Hiilihydraattipitoisen aamiaisen vaihtaminen kananmuna-aamupalaan auttaa pysymään kylläisenä pidempään. Kananmunat sisältävät runsaasti kylläisyyttä antavaa proteiinia, rautaa sekä E- ja D-vitamiinia.

2. Leikkaa ohuita viipaleita

Aivot mieltävät palan yhdeksi annokseksi riippumatta siitä, minkä kokoisen palan otat. Voit siis nipistää energiansaannista ottamalla ohuempia viipaleita ilman, että sinusta tuntuu, että koskaan ei saa mitään hyvää.

3. Kevennä leivänpäällysrasvaa

Voileipä maistuu ilman voitakin! Kokeile leivälle soseutettua avokadoa. Se paitsi maistuu mainiolta, myös sisältää runsaasti erityisen terveellisiä kertatyydyttymättömiä rasvoja, jotka vaikuttavat edullisesti kolesterolitasapainoon ja voivat vähentää tulehdusta elimistössä. Myös majoneesi, sulatejuusto, sinappi tai kurkkusalaatti ovat kevyempiä vaihtoehtoja.

4. Makeuta banaanilla

Kokeile korvata leivonnassa osa valkoisesta sokerista banaanilla. Banaani sisältää runsaasti hedelmäsokeria ja käy näin luonnolliseksi makeuttajaksi. Lisäbonuksena saat B-­vitamiinia sekä hieman A-­ ja C­-vitamiinia.

5. Syö perunat kuorineen

Kuorimalla tulee turhaan poistettua perunoista tärkeää ravintokuitua ja B- ja C-vitamiineja. Kiireinen kuorija ilahtuu myös ajan säästämisestä päivittäisessä perunateatterissa.

6. Kapeasta lasista tulee juotua vähemmän

Leveässä lasissa pinta on matalalla, mikä huijaa luulemaan, että juomaa on todellista vähemmän. Leveästä lasista tuleekin helposti juotua enemmän. Kapeampi lasi auttaa vähentämään juomista kertyviä kaloreita. Juo vesi leveäsuisesta lasista ja limsat, mehut ja kaakao kapeasta.

7. Käytä ruokakassipelvelua

Kun suunnittelet muutaman päivän ruoat etukäteen ja tilaat ruokakassin kotiovellesi tai valmiina noudettavaksi, säästät paitsi aikaa myös jokapäiväisen pähkäilyn vaivan. Vältyt heräteostoilta, kun tilaat valmiin ruokakassin.

8. Pakasta hedelmiä

Pakastetut banaaniviipaleet, viinirypäleet ja marjat ovat kuin karkkeja! Viipaloimalla ja pakastamalla hedelmiöt, jotka menevät pian vanhaksi, torjut myös ruokahävikkiä. Jäiset hedelmät ja marjat maistuvat sellaisinaan tai vaikka smoothieissa.

9. Syö välipalaa

Terveellinen välipala iltapäivällä auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja pikkunälän loitolla päivälliseen asti. Esimerkiksi ruisleipä vähärasvaisilla päällysteillä tai pari porkkanaa ovat maistuvia välipaloja, jotka on helppo ottaa mukaan.

10. Laske aterimet joka suupalan jälkeen

Näin tulet syöneeksi hitaammin ja ehdit saada kylläisen olon ennen ähkyä.

11. Parhaat palat ensin

Jos syöt aterian mieluisimmat osat ensimmäiseksi, voit helposti lopettaa heti, kun vatsa täyttyy, eikä sinun olekaan enää ”pakko” syödä ihan kaikkea.

12. Jääkaappi järjestykseen

Aseta jääkaapin terveellisin sisältö silmien korkeudelle ja siirrä epäterveellisempi aines muille hyllyille, niin turhat houkutukset eivät osu silmiin aina, kun avaat oven. Kannattaa myös säilyttää epäterveelliset ruoat rasioissa, joista ei näy läpi.

13. Leikkaa limuista

Älä lastaa jääkaappia täyteen limppareita vaan salli sinne vain yksi pullo kerrallaan. Kun tarjolla on vain yksi pullo, se tulee todennäköisesti käytettyä säästeliäämmin kuin jos käden ulottuvilla olisi kokonainen sikspäkki tai vaikka pari.

LUE MYÖS: Tulehdusta hillitsevää ruokaa

14. Vähemmän suolaa

Säilytä suolasirotinta kaapissa, jotta tulet maistaneeksi ruokaa ennen kuin lisäät siihen suolaa. Kun suola ei ole pöydällä käden ulottuvilla tai muualla näkyvillä, saatat unohtaa kokonaan, että suolaa voi lisätä.